1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Фиксираните цени ще оскъпят лекарстватаСтефан Константинов


Фиксирани цени на лекарствата биха ги оскъпили за крайния потребител, заяви днес здравният министър Стефан Константинов в коментар на искането на фармацевти, предаде mediapool.bg.

“Въвеждането на фиксирани цени на лекарствата във всички аптеки според нашите изчисления автоматично означава 11% скок на цените на лекарствата. За едни от най-масовите групи, каквито са сърдечно съдовите лекарства, поскъпването ще е 30%, а за някои лекарства и над 100%. Сега ние имаме пределни цени, които се реферират с най-ниските цени на лекарствата в определени държави. Аптеките обаче имат възможност да продават и на по-ниски цени, което е само в услуга на гражданите“, посочи Константинов. “Ако се продава на еднакви цени, това ще е добре за фармацевтите, за собствениците на аптеки, но няма да е добре за хората. Поради това аз не подкрепям тази идея“, посочи той.

Преди ден от Националната аптечна камара, която се учреди преди около година и не е ясно каква част от съсловието представлява, се обявиха за за въвеждане на фиксирани крайни цени за всички лекарства в страната и ограничаване на броя на аптеките със законодателни мерки. В понеделник стана ясно, че към тези искания се присъединяват и някои от колегиите на Българския фармацевтичен съюз, който е официалната браншова организация на магистър-фармацевтите. “Лобита има навсякъде, работа на министъра е да защитава обществения интерес“, коментира Константинов.

По повод другото искане на камарата да се регулира разкриването на аптеки и по-специално в малките населени места, министърът посочи, че в тази посока може да се помисли за известни стимули. Според него, обаче, тук ролята е предимно на общините. “Държавата може да улеснява процедурите, например по-ниски такси, но местната власт има най-голяма роля“, коментира министърът. Той даде пример с родния си град Кюстендил, където с помощта на общината е разкрита денонощна аптека, каквото преди това е липсвала.

Междувременно в различни градове в страната фармацевтите започнаха символични протести срещу предстоящите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които либерализират пазара. Фармацевтите са против дадената на големите аптеки възможност в тях козметика и хранителни добавки да се продава от хора без квалификация.

Повечето аптекари в страната ще си сложат лентички и стикери, с които да обозначат, че протестират, но няма да спират работа. За 27 май е насрочен национален митинг-протест пред Министерския съвет, на който се очаква да се съберат фармацевти от цялата страна.

09.05.2011, 16:47 Автор: mediapool.bg


Тагове: лекарства, цени, оскъпяване,

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА