1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

20 000 военни маршируваха по Червения площадЧервен площад

20 000 войници, 106 единици бойна техника, сред която и най-нови образци. Това са цифрите зад поредния грандиозен парад по случай Деня на победата в Москва, пише news.bg, позовавайки се на РИА "Новости". Парадът е първи след реформата в руските въоръжени сили.

РИА „Новости" коментира, че проявата е протекла по-различен начин от миналогодишната, която беше юбилейна. От news.bg припомнят, че на 65-тата годишнина от победата над Третия Райх, пред Владимир Путин и Дмитрий Медведев се явиха 127 самолета, 161 единици наземна техника и 10 500 войници.

Днес на Червения площад „дефилираха" само 8 поостарели вертолета Ми-8 и 106 бойни машини, но за сметка на това броят на военнослужещите от представителните части достигна 20 000. Командир на парада традиционно беше ген.-полковник Валерий Герасимов, който преди реформата беше командващ на московския военен окръг, а сега е зам.-началник на генщаба на Русия.

След преминаването на националния флаг, Знамето на победата, знамената на армията и отделните родове войски, на Червения площад се появиха блоковете с руски и чуждестранни войници. За пръв път армията на страната се представи с полева, а не с парадна униформа. По този начин беше представена новата екипировка „Цифра", а войниците бяха с барети с цвят според рода войски, вместо с познатите фуражки.

Традиционно, деветомайският парад дава възможност на Русия да покаже на света най-новата си бойна техника и тази година не беше направено изключение. През центъра на Москва преминаха бронирани автомобили „Тигър", бронетранспортьори БТР-80, танкове Т-90, самоходни оръдия „Мста", ракетни комплекси „Топол-М" и „Искандер-М", както и зенитни системи „Бук-М2", С-400 „Триумф" и „Панцир". Верижните машини бяха специално „обути", за да не разрушат пътната настилка.

От Министерството на отбраната съобщиха, че ЗРК „Триумф" веднага след парада ще отидат в новите си бази в Подмосковието. Там са първите части, които ще получат новия комплекс.

Въпреки традиционната руска разточителност, 66-тата годишнина от победата във Втората световна война мина под знака на реформата. След промените в руските въоръжени сили през последните месеци, командването на московския военен окръг, традиционен организатор на честванията, беше разформировано, в историята отидоха и много военни части, които в предишни години са преминавали през Червения площад.

Президентът Дмитрий Медведев подчерта ден преди тазгодишните тържества, че паради трябва да има всяка година на Деня на победата, тъй като имат "силен възпитателен ефект".

09.05.2011, 15:22 Автор: news.bg


Тагове: 9 май, Деня на победата, военни, Червен площад, Москва

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА