1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

80 хиляди българи учат в чужбина80 хиляди българи учат в чужбина

80 000 български студенти учат в чужбина. Това съобщи в презентацията си проф. Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет и председател на Асоциацията на частните университети, предаде БГНЕС.


Недялкова каза това по време на дискусия, организирана от омбудсмана на България Константин Пенчев, на която представители на образователната система у нас и експерти дебатираха проблемите на обучението на чуждестранните студенти от български висши училища в страната и чужбина. През 2009 г. броят на студентите ни, които са кандидатствали в чужбина е над 50% от общия брой на кандидатите за висше образование, заяви проф. Недялкова. Една от най-предпочитаните дестинации е Великобритания - само за последните 3 години броят на българските учащи се на острова се е увеличил три пъти, отбеляза професорът. 96% от тези студенти получават кредити за обучението си в тази страна, а 86% от тях не се връщат у нас до окончателното изплащане на кредита. Солиден брой студенти имаме в Дания и Холандия, а в Германия те са 12 500. В САЩ и Канада имаме 3 664 студенти за последната година, а 82% от тях не се връщат в България. Според стратегията Европа 2020 - 40% от младите хора трябва да придобият висше образование, напомни в презентацията си проф. Анна Недялкова.


Една от основните дейности на омбудсмана е, когато има нужда от дебат да бъде обсъден важен въпрос, той да играе ролята на организатор на дискусията, заяви Константин Пенчев. Темата на днешния форум е дали имаме всички законови условия българските висши учебни заведения да са конкурентоспособни на чуждите и да обучават студенти, идващи извън страната ни, каза той.


Имаме идея да либерализираме приема на чуждестранни студенти и да улесним легализирането на дипломите на младите хора, получени в чужбина, посочи в изказването си министърът на образованието Сергей Игнатов. Имаме добра законодателна система, която пази българския образователен пазар, допълни той. Съществуват и проблеми - наши българи с дипломи отвън от престижни университети трудно се легализират у нас, каза той. Има и чуждестранни граждани, завършили у нас, които искат и техните деца да получат подобно образование в страната ни, коментира министърът. Време е вече България да се присъедини към една световна практика и наши висши учебни заведения да могат да създават свои структури в чужбина, особено в партньорски държави, продължи той. България има какво да даде като интелектуален и образователен продукт и е крайно време да се замислим за българското лоби в чужбина, отбеляза министърът. Висшето образование е и бизнес, в близките години не можем да очакваме "златен дъжд" от него, но не бива и да го пренебрегваме, заключи министър Игнатов.


10 020 чужди студенти се обучават у нас за учебната 2010/2011 г. като на първите места са младите хора от Турция, Гърция и Македония, каза в началото на дискусията Огнян Стоичков, председател на образователната комисия в НС. Образователната услуга е също икономическа и бизнес начинание и това не бива да се пренебрегва, когато се говори по темата, добави той.

09.05.2011, 12:51 Автор: bgnes.com


Тагове: български студенти, чужбина

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center