1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Всички пътища на кокаина водят към Европакокаин

За да достигне до своите 4 – 5 милиона редовни европейски потребители, южноамериканският кокаин може да мине през Африка, Антилите или да бъде отправен директно, пише БГНЕС, позовавайки се на АПФ.

Множеството пътища на кокаина ще бъдат обсъдени във вторник от министрите на вътрешните работи на Г8 в Париж. Към тях ще се присъединят министри от латиноамерикански и африкански държави, пряко свързани с трафика, както е желанието на президента Никола Саркози за повеждане на решителна борба срещу мафиите на престъпността.

Кокаинът се произвежда в Латинска Америка, главно в Колумбия, Боливия и Перу, дрогата преминава било през Карибите, било, както сега, през Западна Африка, разкри френският президент. Според проучване на френски експерт в борбата срещу трафика на дрога, от 700-те произведени тона всяка година в Латинска Америка, близо 300 са вече предназначени за Европа. С падащите му се 15 до 20 това френският пазар е по-маловажен от испанския, италианския или британския, но пък бързо расте. И докато консумацията на кокаин непрекъснато пада в САЩ, а Мексико е изправено пред война между бандите, което затруднява контрабандата, Европа е пазарът на бъдещето за латиноамериканския кокаин, разкрива европейска агенция за борба срещу наркотиците.

Според полицейски източник половината от стоката преминава направо от страните производителки към Стария континент – по море или със самолет, 20% - през Карибите и близо 30% през Западна Африка. Това е последният маршрут, появил се в началото на 2000 г., който буди особена тревога. Ефикасните действия на френския и американски флот край Антилите - доказани от конфискуването на рекордните 3,6 тона на борда на венецуелски кораб през февруари – и добрите резултати на центъра за сътрудничество, установен в Лисабон MAOC-N (Maritime Analysis and Operation Centre-Narcotics) създадоха много опасности за трафикантите по пътя през северния Атлантик. Те слизат все по-на юг към Западна Африка, която има предимството че предлага най-краткия път за прекосяване на океана.

Европейските полицаи понякога описват 10-я паралел, покрай който минават трафикантите като "Магистрала 10". Друг експерт изтъква практическото колонизиране от южноамериканските трафиканти на Гвинея-Бисау, където са открити нелегални писти за приземяване. Дрогата може да бъде изпратена с риболовни кораби или катери. Според доклад от 2007 г. на Службата на ООН за борба с дрогата и организираната престъпност (ONUDC) освен през Гвинея-Бисау дрогата минава и през Сенегал, Кабо Верде, Бенин, Гана, Гвинея и Мавритания. Тези транзитни страни също ще са представени на срещата в Париж, тъй като контрабандата е фактор за дестабилизация на и без това слабите държави, посочи представител на френското правителство. Националният бюджет на Гвинея-Бисау е равен на стойността на пазара на едро на два и половина тона кокаин в Европа, се изтъква в доклада от 2007 г. на ONUDC, в който се обръща внимание на проблемите с корупцията и неподготвеността на полицейските и съдебните системи на тези страни.

Веднъж пристигнала в Западна Африка, дрогата може да бъде прехвърлена чрез "мулета" по въздуха, по море в риболовни кораби, катери или контейнеровози, или по суша с "кокаинови кервани", уточнява френски експерт. Често един от етапите към Европа е Мароко, откъдето кокаинът поема по същите пътища като хашиша.

Същевременно в доклада на Европол, излязал преди дни Пристанище Варна се посочва като основен център на контрабанда на кокаин. Това потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

09.05.2011, 10:11 Автор: БГНЕС


Тагове: кокаин, Европа, Г8

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА