1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕМАТА

Провал за всяка четвърта поръчка в общината

50 на сто от процедурите за миналата година са прекратени
Драстично спаднал броят на проведените конкурси


П:В

Всяка четвърта обществена поръчка, обявена от община Варна в последните 5 години, е изцяло или частично провалена. Това сочи проверка на “Позвънете: ВестникЪт” в публичния регистър на Агенцията по обществени поръчки. 487 са проведените от администрацията процедури от 2006 г. до сега. Конкурсите са прекратявани частично или изцяло от една страна по инициатива на възложителя – общината с аргументацита, че няма кандидати, които отговарят на поставените критерии. Не са малко и казусите, в които се намесва Комисията за защита на конкуренцията, която връща процедурите. Обикновено експертите на антимонополния орган установяват прокарването на незаконосъобразни практики или неправилна преценка от страна на оценителните комисии.

Драстично спада броят на обявените от администрацията процедури през миналата година. За 2010 г. са открити само 43 обществени поръчки. Половината от тях са спрени напълно или частично безда се избере изпълнител. Така на практика администрацията има проведени едва 23 успешни конкурса. Анализът в годините назад показва, че тогава процентът на успеваемост е доста по-нисък, а съборените от Комисита за защита на конкуренцията процедури е доста по-голям. Само от началото на 2010 г. антимонополният орган е постановил незаконосъобразност в една или друга част на решенията на общината в 11 от обжалванията. Това означава, че всеки втори, който е участвал в конкурс, обявен от местната администрация може да събори решението й пред специализирания орган.

През 2007 г. община Варна е била сред най-големите възложители със сключени 305 договора и се е нареждала на второ място, непосредствено след столичната администрация. За 2010 г. броят на сключените договори е 96 или три пъти по-малко. Причината може да е както настъпилата финансово-икономическа криза, така и в разбиването на големите процедури на малки обществени поръчки. По този начин се избягва задължителното провеждане на конкурси и обявяването им пред агенцията по обществени поръчки.

Подробности четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт"

08.05.2011, 16:40 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: Община Варна, поръчки

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics