1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Първа помощ би спасила 2/3 жертви на пътяБЧК

2/3 от загиналите при катастрофи е можело да бъдат спасени, ако им е била оказана навременна първа помощ, сочи изследване на Червения кръст. Това заяви специалистът по младежка дейност към БЧК- Варна Бояна Николова по време на открития урок по първа помощ в морската столица по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. 

Когато има пострадал, е важно да знаем какво да правим и какво да не правим, за да му помогнем, обясни Бояна. Специалистите препоръчват първо да се обадим на телефон 112 или на Бърза помощ и да сигнализираме за инцидента. В повечето случай пострадалият не трябва да се мести, за да не получи по-големи наранявания.

Около 200 души минават през варненската организация на Българския Червен Кръст на година, отчетоха членовете й. От началото на годината в БЧК- Варна са се записали 20 нови доброволци. В центъра те получават уроци по първа помощ, здравна просвета и социална помощна дейност. В момента в организацията се обучават и над 30 ученици от различни варненски училища по повод школско състезание по оказване на първа помощ.

Над 20 младежи на възраст от 12 до 14 години се включиха в неделя в открития урок на организацията. Членовете на БЧК припомниха, че за първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършвали 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолог и създател на Международното червенокръстко движение. Тази година девизът е "Открий доброволеца в себе си". Във Варна организацията съществува от около 1882 г., малко след създаването й на национално ниво след Освобождението.

08.05.2011, 15:40 Автор: Олга Добрева


Тагове: БЧК, катастрофи, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center