1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Докладът на Европол - пречка за Шенгеншенген

Докладът на Европол е много тежка оценка за дейността на българските служби в борбата с организираната престъпност. Това заяви пред БНР ген. Атанас Атанасов от ДСБ..

"Има голяма тревога на европейската полицейска служба, че Варна се превръща от пространство, през което организираните престъпни групировки от територията на бившия СССР могат да проникват и да осъществяват своята дейност на територията на ЕС", изтъкна представителят на ДСБ. "Това е голямата тревога на Европа. На практика Врана и регионът се контролират от лица, свързани с руската организирана престъпност или с организираната престъпност от бившия СССР. Тези престъпни групировки са много мощни и се възползват от покровителството на специалните служби в своите страни, а ние не се противопоставяме на това. Даже според мен с оглед на предстоящите избори тази тенденция ще се задълбочи в този регион. Североизточна България се превръща в територия на организираната престъпност от бившия СССР, това е големият проблем и затова Варна е посочена изрично в доклада", категоричен бе той.

Според него, съвместявайки поста вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ, Цветан Цветанов е допринесъл за негативните констатации в доклада.

"Защото човекът, който трябва да се бори с организираната престъпност, да отговаря за събирането на парите в касата на управляваща партия за избори, е нон сенс. Това е лошото в цялата тази история, защото от около една година се наблюдава, в МВР специално, потискане и липса на каквито и да е резултати за разбиване на големи престъпни групи", коментира  Атанасов. Той каза още, че СРС-скандалът от началото на годината също е изиграл своята роля.

Докладът на "Европол" може да се окаже пречка за приемането на страната ни в Шенгенското пространство, това мнение подкрепи и депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Той каза, че БСП ще иска изслушване на вътрешния министър Цветан Цветанов по повод негативните констатации на "Европол". Депутатът призова управляващите от ГЕРБ да не бягат от дебатите след констатациите от доклада.

"Оценките са твърде тежки, особено на фона на бодряческите изказвания за успехите в борбата с организираната престъпност, на PR-a, който постоянно тече от медиите за вътрешна консумация. Така че сериозната дискусия и действия предстоят. Иначе България ще има сериозни препятствия, виждаме вече и пред членството в Шенген и въобще оценката й като партньор, който може да осигури пространство на свобода и сигурност като част от европейското пространство", посочи Миков.

Според доклада на Европол, влизането на България в Шенгенското пространство може да пренасочи имигрантите от Арабския свят към страната ни и да позволи на престъпни групи от бившия Съветски съюз да разширят влиянието си в Евросъюза. Освен това България е назована като транзитна зона за доставки на кокаин и като база за производство на фалшиви евробанкноти.

08.05.2011, 14:13 Автор: ПВ


Тагове: Европол, доклад, Шенген, пречки

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics