1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Шестима души загинаха при сблъсъци в КайроКайро

Шестима души бяха убити и около сто бяха ранени снощи в сблъсък между мюсюлмани и християни в Кайро, пише dnes.bg, позовавайки се на Франс прес, която цитира министерството на здравеопазването.

Министерството не уточни вероизповеданието на жертвите, но по думите на свещеник загиналите са копти. Те били нападнати от мюсюлмански фундаменталисти - салафисти и хулигани, които стреляли срещу тях.

Конфликтът избухнал в квартал Имбаба, в северозападната част на египетската столица, когато мюсюлманите нападнали коптската църква "Сейнт Мина", заявявайки, че искат да освободят християнка, която според тях била държана там насила, след като казала, че иска да приеме исляма.

Военните, които били на мястото, стреляли във въздуха, за да разделят враждуващите. Мюсюлманите хвърляха коктейли “Молотов” срещу християните, установи журналист от АФП. Ранените, с фрактури или с огнестрелни рани, са изпратени с линейки в четирите болници в града.

Обстановката в квартала остава силно напрегната тази нощ.

Хулигани нападнаха тази нощ и друга църква в квартала - църквата "Дева Мария", и я подпалиха. Пожарникарите се опитват да потушат пожара.

През януари при атентат срещу църква на копти в Александрия, в Северен Египет, загинаха 21 души.

Египетските християни - коптите, представляват между шест и 10 процента от около 80-милионното население на Египет. Те се оплакват от дискриминация и засилваща се маргинализация в египетското общество, по-голямата част от което са мюсюлмани сунити, отбелязва АФП.

08.05.2011, 12:31 Автор: dnes.bg


Тагове: Кайро, сблъсъци, убити, ранени

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА