1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Цветанов: Няма миграционен натискЦветан Цветанов

Не е засечен повишен миграционен натиск към България в настоящия момент. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Врана в петък. Той коментира готовността на страната за присъединяване към Шенгенското пространство, както и дебата за въвеждане на допълнителни изисквания към страните при неизпълнение на поети ангажименти и при невъзможност да неутрализират и овладеят миграционния натиск.

“България е готова за влизане в Шенгенското пространство. Това доказа преди дни приетият последен доклад, свързан с техническата готовност на страната. Шестте доклада са приети и са окончателни. Остава само политическото решение и, разбира се, в момента се води сериозен дебат на Съвета на министрите. Той е за промяна в шенгенските критерии по повод миграционния натиск.”, коментира Цветанов.

Той оцени като положително развитието по финализирането на договора между ЕК и Турция. Министърът припомни тристранната среща в Атина преди две седмици, когато заедно с гръцкия министър бе изготвено съвместно писмо, предоставено на турския им колега с цел да се открие контактен център за граничен и митнически контрол. Предвижда се той да бъде позициониран на ГКПП “Капитан Андреево”. “Това ще даде възможност и за създаването на съвместни екипи по охраната на външната граница на ЕС”, допълни Цветанов.

Завишаване на заявките за посещение на българските летни курорти отчитат европейските туроператорски фирми, каза още министърът и припомни вчерашната среща с посланиците на страни от ЕС в България. “По отношение на сигурността сме предприели необходимите мерки. Във връзка с това се правят отчети и се командироват служители по предложение на съответните областни дирекции. Тази година, както и миналата, ще приложим отново съвместните екипи с румънските ни колеги по Черноморието.”, каза Цветанов. Той даде за пример и миналогодишното присъствие на немски полицаи, пристигнали по курортите ни в помощ на сънародниците си туристи.

“Повишили сме координацията и взаимодействието, както с българските служби, така и с нашите евроатлантически партньори.”, допълни Цветанов по повод мерките за недопускане на терористична атака след убийството на Осама бин Ладен.

06.05.2011, 20:14 Автор: ПВ


Тагове: Цветан Цветанов, миграция, Шенген, туристи

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics