1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

ООН оцени лидерството на БългарияБан Ки-мун

"Искам да отбележа изключително силното лидерство и политическа воля на България за съвместна работа с ЕС и ООН в областта на борбата с престъпността и корупцията“, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на съвместна пресконференция в премиера Бойко Борисов, предаде Mediapool.bg.

Бан Ки-мун коментира, че най-важното е да има силно лидерство и поет силен ангажимент.

"Това съм го научил в многото трудни ситуации, с които е трябвало да се справям. Надявам се, че ще продължите да проявявате това лидерство. Съвременните предизвикателства излизат извън националните граници и затова трябва да се справяме заедно", заяви Бан Ки-мун.

Той каза, че България от получател на помощ за развитие от ООН става донор и оцени високо усилията на страната в сферата на регионалното сътрудничество и глобалната сигурност.

Генералният секретар на ООН каза още, че Съветът за сигурност е приел две важни резолюции, свързани с Либия. С едната въпросът за неспазването на човешките права е отнесен към международния съд и прокурорът от Международния наказателен съд Луис Морено е започнал разследване. Той е представил информация на Съвета за сигурност, като е казал, че ще разследва и ще повдигне обвинение срещу отговорните за нарушението на човешките права.

"Напълно подкрепям принципа, че когато има нарушение на човешките права и на международните хуманитарни закони, хората, които ги нарушават, трябва да бъдат изправени пред правосъдието", заяви Бан Ки-мун.Бойко Борисов от своя страна каза, че съдът е трябвало да се самосезира, още когато в затвора в Либия са били измъчвани българските медици.

"В пълен обем подкрепяме действията, които ООН подкрепя. Всеки, който си позволява да третира по този начин свои или чужди граждани, трябва да си понесе своите последствия и в правовите държави това става по съдебен ред", добави премиерът.

На въпрос дали убийството на членове на семейството на Кадафи се оправдава от резолюцията на ООН, Бан Ки-мун отбеляза изявлението на НАТО, според което военната операция не е насочена към цивилни граждани, а към военни обекти.

Смятам, че се полагат максимални усилия да се предпази цивилното население, каза генералният секретар.

Той съобщи още, че четири пъти е говорил с президента на Сирия Башар ал Асад и го е призовал да проведе смели решителни реформи, да слуша по-внимателно своя народ.

"Човешките права трябва да бъдат напълно защитени, хората, които мирно протестират, трябва да бъдат предпазени", каза Бан Ки-мун.

Стотици души са убити в Сирия от средата на март, когато започнаха протестите срещу управлението на Башар Асад. 

Снимка: БГНЕС

05.05.2011, 19:39 Автор: mediapool.bg


Тагове: ООН, посещение, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА