1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БИЗНЕСЪТ

Тръгнаха проверки на туристическите корабиКорабче

14 туристически кораби, от които 6 правят круизи по река Камчия, са преминали през преглед за годност за Сезон 2011 на изпълнителната дирекция "Морска администрация" във Варна. Това съобщи за Vestnikat.bg шефът на дирекцията кап. Валентин Енчев. Проверките на плавателните съдове за сезонен превоз на пътници започнаха във Варна и Бургас след разпореждане на министъра на траснспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. 

Проверяват се плавателни съдове до 40 БТ /бруто тонрегистра/ и прегледът им се извършва преди започването на всеки летен сезон, обясниха от дирекицията. За втора поредна година има подобен засилен контрол на тази дейност, като инспекторите на Морска администрация ще отнемат свидетелството за правоспособност на капитаните или разрешителното на кораб, ако е застрашена безопасността на пасажерите. Една от причините за строгия контрол е инцидентът с потъналия кораб "Илинден" в Охридкото езеро. 

Нарушенията, които инспекторите са констатирали до този момент, са свързани с изтекла давност на пиротехнически средства или с минал срок на батериите на спасителните ризи. Това всъщност са и най-честите забележки, които отчитат морските експерти. Проверките на плавателните съдове са започнали на 1 март и ще продължат до 14 юни.

"Това обаче не означава, че по време на сезона няма да се осъществява контрол", категоричен бе кап. Енчев. Собствениците на корабчета, които  искат да ги регистрират в разгара на сезона, също ще могат да го направят, стига да отговарят на всички изисквания, увериха от Морска администрация.

В началото на юни започва прегледа и на джетовете. За миналата година регистрираните водни атракциони от този тип са били 73, а тази година има два нови, каза кап. Валентин Енчев. 23 пък са водните бази на територията на морската столица, откъдето туристите ще могат да си вземат водни колела.

Освен туристическите корабчета преди летния сезон се инспектират и пристаните, мостиците и другите съоръжения, където пристават малки плавателни съдове. До този момент във Варна са проверени 12 обекта, или 80% от пристаните, допълни кап. Енчев. Там, където са установени нарушения, ще бъдат изпращани информационни писма, за да могат собствениците да ги приведат в ред.

 Съоръженията за приставане, които не отговарят на изискванията и не се коригират, ще бъдат забранени за използване и ще бъдат публикувани на интернет-страницата на ИА „Морска администрация”. След направените промени в Кодекса на търговското корабоплаване инспекторите на Морска администрация могат да налагат и глоби с фиш на нарушителите, съобщиха от транспортното министерство.

05.05.2011, 18:16 Автор: Олга Добрева


Тагове: корабчета, проверки, летен сезон

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics