1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

”Дръзки” ще почива на Крит за три дниДръзки

След две седмици "Дръзки" ще почива на пристанище на остров Крит за три дни. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след видеоконферентна връзка с българските контингенти зад граница, предава БГНЕС. По време на мандата си от един месец фрегатата ще извърши две патрулирания и между тях има почивка. 

Фрегатата "Дръзки" се включи в операцията на НАТО "Обединен защитник" в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Тя ще бъде за зареждане с гориво и почивка на екипажа, обясни военният министър. Командирът на фрегатата капитан II ранг Панчо Панчев докладва, че все още не са им поставени задачи да проверяват товари на кораби и рибарски лодки. В момента те патрулират и изпълняват задачи, поставени им от командването. "Екипажът на "Дръзки" е в добро емоционално и физическо състояние, нямаме проблеми с техниката", докладва капитанът на военния министър. Той заяви, че за момента екипажът не среща "драстични разлики" в подготовката си за операцията и задачите, които изпълняват в момента.

Военният министър Аню Ангелов и началникът на Щаба по отбраната генерал Симеон Симеонов говориха и с военните ни в Афганистан – в Кабул и Кандахар. Те казаха, че не забелязват никаква коренна промяна в дейността на талибаните и обстановката като цяло е спокойна. Контингентът остава с повишена степен на бойна готовност. Министър Ангелов ги призова да бъдат много бдителни и внимателни. Това той призова преди два дни и българските граждани. Днес обясни, че няма конкретна опасност дешифрирана или разкрита от нашите органи по отношение възможни терористични актове за България. Ангелов посочи още веднъж, че терористичните актове са най – непредвидимото нещо.

"С отрязването на главата има успех, но това е само един частичен успех. Организацията остава – сигурно ще се намери друга глава, която ще я ръководи", коментира българският министър по повод ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Аню Ангелов изтъкна, че "Ал Кайда" е така съставена, че отделните структури имат определена самостоятелност. "За целия свят считам, че има опасност от отмъщение не само на "Ал Кайда" но и от други близки до нея терористични организации, като например организацията на талибаните в Афганистан, които обявиха официално това", каза той.

Военният ни министър посочи, че тази организация вече е обявила началото на своето пролетно настъпление. В България обаче, според него трябва и се изпълняват традиционните мерки и не се налага "нищо екстраординерно".

Българският министър коментира, че засега единственото сигурно участие на страната ни в изграждането на противоракетния щит е "нашият пропорционален дял във финансирането на общата Противоракетна отбрана на НАТО в Европа". За друго, въпреки изявената от България готовност, засега не са водени никакви конкретни разговори. Министърът припомни, че от 1 юли ще бъде факт трансформацията на армията съгласно Плана за развитие на Въоръжените сили.

05.05.2011, 13:31 Автор: БГНЕС


Тагове: Дръзки, военни, Либия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА