1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Студентските такси във Варна без промянаСтуденти

Таксите във висшите учебни заведения във Варна няма да се вдигат, въпреки че вече академичните им съвети имат тази възможност, научи vestnikat.bg.

По-рано днес Министерски съвет прие предложението на академичните ръководства на университети в страната за увеличение на таксите за следване. При 16 ВУЗ-а те ще се вдигнат средно с около 15% (между 60 и 80 лв). Някъде обаче ще надхвърли 100 лв.

Засега обаче академичните съвети на повечето варненски висши учебни заведения не са внесли предложения за вдигане на цените. "До този момент не сме планирали увеличение на таксите за различните специалности", категоричен бе ректорът на Икономическия университет в морската столица проф. Калю Донев.

В Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" таксите също няма да скачат, увериха ни от ръководството. Таксата от 947 лв. за регулираните професии остава същата, потвърди зам.-ректорът доц. д-р Негрин Негрев.

Единственият държавен университет, който ще вдигне таксата си, е Висшето Военноморско училище. Тя ще скочи с 3% и то само за две от специалностите във ВУЗ-а- за "Навигация" и "Корабни машини", която на този етап е 490 лв. Ректорът кап. I ранг Димитър Ангелов увери, че засега няма да се възползват от 15% увеличение и двете специалности се вдигат, само заради оскъпяването на практическите стажове към тях.

В национален мащаб, според приетото решение на правителството, ръстът за различните специалности е между 20 и 200 лв. Поскъпването обаче не важи за абсолютно всички специалности, в много от тях няма да има промяна.

Повече ще плащат студентите по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 500 лв. годишно, което е 30 лв. увеличение. С толкова ще се повишат разходите и в специалността "Философия" в СУ.

Изучаването на право в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще струва 554 лв. годишно, като там поскъпването е с почти 100 лв. Таксата за икономическите специалности в УНСС от средно 290 лв. годишно ще скочат на 340 лв.

Най-скъпите специалности - медицинските, запазват тазгодишните такси. В Медицинския университет в София те остават 900 лв., а в Пловдив - 950 лв. В Националната академия за театрално и филмово изкуство обучението ще поскъпне със 100 лв. и ще струва 1300 лв. на година. Математическите, химическите, физическите специалности и информатиката в различните ВУЗ също поскъпват - от средно 664 лв. на 750 лв.

04.05.2011, 20:02 Автор: ПВ


Тагове: такса, специалности, ВУЗ

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА