1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Варна - вход за кокаин от Латинска Америкапорт варна

Пристанище Варна е ключово за балканските маршрути на дрогата, се посочва в доклад на Европол за ширещата се организирана престъпност, разпространен в сряда. Либерализирането на търговията в региона и присъствието на установени транснационални престъпни мрежи са улеснили разширяването, което напоследък са наблюдава.

Черноморските пристанища Одеса, Констанца и Варна са сред транзитните или входните точки за кокаина от Латинска Америка, предназначен за италиански престъпни групи, сочат данните. Освен разпределението на пратките с кокаин, Балканите играят важна роля и в производството на амфетамин, чието повишено търсене в Близкия изток води до по-масово производство в Европа. Увеличила се е ролята на български престъпни групировки при производството на дрогата, посочват от Европол.

"Транспортирането на дрога с контейнери по море обикновено става, като наркотикът се укрива в товари с екзотични плодове и неутрализирането й в други материали и разтвори като кафе, вино или текстил. Техниките за укриване стават все по-съвършени и расте необходимостта от базирани в ЕС лаборатории за преработка на суровината от кока", се казва в доклада.

Общоевропейската валута продължава да е цел на организирани престъпни групировки, според Европол. Особено активни са българите, като, заради икономическата криза, в печатането на фалшивите купюри се включват собственици и работници от законни печатници. Българските фалшификати са с изключително високо качество, въпреки че мрежата за разпространение не е добре развита. Родните фалшификатори разчитали предимно на други българи, румънци и албанци за пласирането на фалшификатите.

Предстоящото влизане на България и Румъния в Шенген ще разшири източните граници, което може да доведе до наплив на имигранти към България и Черноморието, твърди Европол.

Сред най-застрашителните от групировките, занимаващи се с трафик на хора, се посочват българските от ромски произход. Този тип групировки са изключително мобилни заради исторически залегналата в същността им номадска природа.

04.05.2011, 17:31 Автор: ПВ


Тагове: кокаин, престъпност, доклад, Европол, българска престъпност

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics