1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Приключи техническият етап за Шенгенес

България приключи техническия етап на подготовка за Шенген, след като днес работната група към Европейския съвет одобри последния доклад за сухопътната ни граница, според който страната ни изпълнява всички изисквания. Оттук нататък решението за присъединяването ни е политическо и се очаква да бъде взето най-рано през втората половина на годината, съобщи БНР.

Работната група единодушно потвърди, че България изпълнява техническите критерии, съобщи посланикът ни в ЕС Бойко Коцев. Той уточни, че очаква тази оценка да бъде потвърдена и на Съвета на вътрешните министри през юни.

Според Коцев политическото решение за премахване на границите ще може да бъде взето през втората половина на годината по време на полското председателство.

"Групата единодушно и окончателно е приела доклада за опазването на сухопътна граница, с което на практика приключва техническата фаза по покриването на критериите за членство в шенгенското пространство. Политическото решение най-вероятно ще бъде взето в рамките на тази година, но след унгарското председателство, най-вероятно по време на полското председателство.", каза пред националното радио Коцев.

Необходимостта от осигуряването на единодушие направи непостижима целта за приемането ни в шенгенското пространство още по време на унгарското председателство на Европейския съюз, посочи той.

03.05.2011, 18:43 Автор: БНР


Тагове: технически етап, Шенген, България

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center