1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Прехвърляме до 10 дни отпуска за догодинаотпуска

Работниците ще могат по уважителни причини и съгласието на работодателя да прехвърлят до 10 дни от платения си годишен отпуск за следващата година. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Кодекса на труда.
Другата възможност са и в момента разписаните производствени причини.
Проектът за изменения в кодекса, гласуван на първо четене, предвиждаше възможност за отлагане до 20 дни от отпуската.
Според Хасан Адемов от ДПС приетият на второ четене текст не решава проблемите, а създава нови. „Кой е този, който ще прецени кои са уважителните причини?”, попита депутатът. Биха възникнали безкрайни съдебни спорове, ако работодателят реши едни причини за уважителни, а работникът не се съгласи с тях, смята той.
Адемов посочи, че уважителните причини са описани в Закона за насърчаване на заетостта. Депутатът прочете, че уважителни причини са: задържане от органите на властта, явяване в съд, участие във военна служба, заболяване или други случаи, удостоверени с официален документ. 
Депутатът от ДПС коментира, че ако работодателят е прехвърлил 10 дни по  производствени причини, с новите поправки възникналите впоследствие уважителни причини стават неуважителни. Той предложи да се отложи гласуването на текста, но искането му беше отхвърлено.
Емилия Масларова от Коалиция за България също зададе въпроса кой ще преценява кои са уважителните причини.
Депутатите отхвърлиха предложението на левицата отложеният платен годишен отпуск да не може да надвишава половината от полагаемия платен годишен отпуск.
Неползваният платен годишен отпуск за 2010 година ще се ползва до края на 2012 година, реши още парламентът с измененията.
До 31 декември на предходната календарна година работодателят трябва да утвърди график за ползването на платените годишни отпуски.
Графикът за ползването на почивките за 2011 година ще може да се утвърждава до 31 март.

16.02.2011, 14:59 Автор: dnes.bg


Тагове: отпуска

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА