1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Няма да ме скарат с Дянков, отсече МладеновМинистър Тотю Младенов

Минималната заплата все пак може да се вдигне от 1 юли от 240 на 270 лева, заяви пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов, предаде dnes.bg. Той отрече да има конфликт между него и финансовия министър Симеон Дянков, който се противопоставя досега на идеята на социалното ведомство и накара Младенов да намери пари за исканото увеличение. „Колкото и да искат да ме скарат със Симеон Дянков, няма да стане“, отсече Тотю Младенов.

"Имаше непримиримост в позициите – от една страна, от синдикатите, които подкрепиха идеята, а от друга – работодателите, които бяха твърдо против. Вече обаче има сближаване на позициите между правителство, работодатели и синдикати за индексиране на заплатите по браншове", поясни социалният министър. Според него налице са икономически и социални причини минималната работна заплата да се увеличи, защото от две години и половина стои на същото ниво.

"На второ място чистата сума, която получават хората, е под прага на бедност. На трето място миналата година ръстът в производителността на труда е около 7%. Това го отчитат и бизнесът, и синдикатите", обоснова се още социалният министър.

Относно индексацията на пенсиите той поясни, че темата предстои да бъде обсъдена. Имало е дебат на експертно ниво и се надява приходите в държавния бюджет да бъдат достатъчни, за да може от второто полугодие да има компенсациите на пенсиите.

Министър Тотю Младенов коментира и идеята за почасово плащане, като според него то трябва да стане по професии. Така по думите му пазарът на труд ще стане по-гъвкав, защото човек ще може да работи на повече от едно място. Това обаче е свързано с промените на много закони.

03.05.2011, 10:37 Автор: dnes.bg


Тагове: минимална заплата, Тотю Младенов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics