1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Светът одобрява смъртта на Осама бин ЛаденСъвет за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН приветства премахването на Осама бин Ладен като повратна точка в борбата с тероризма, предаде dariknews.bg, като се позова на АФП. В декларация на председателя, посланика на Франция Жерар Аро, Съветът за сигурност приветства новината, че Осама бин Ладен вече никога няма да може да извършва терористични атентати и да изопачава исляма, за да оправдае подобни смъртоносни актове.


Съветът приветства това фундаментално събитие и другите успехи, регистрирани в борбата с тероризма, и призовава САЩ и останалите страни-членки да увеличат усилията си в тази борба и да изправят пред правосъдието извършителите, организаторите и помагачите на терористични актове. Декларацията подчертава, че тероризмът няма да бъде победен с военна сила и че победата е възможна само чрез глобален подход, взимащ предвид условията, водещи до неговото развитие, както и че тероризмът не може и не бива да бъде свързван с религия, националност, цивилизация или група.

„Набива се в очи, че новината за смъртта на най-издирваният терорист в света бе съобщена в момент, когато НАТО безразборно бомбардира Либия и един от въздушните удари над Триполи причини смъртта на един от синовете на либийския лидер полковник Муамар Кадафи и трима от внуците му”, заяви в новинарската си емисия кубинската държавна телевизия, цитирана от ДПА. Според телевизията американската акция срещу „бившия агент на ЦРУ” е била начин да се отклони вниманието на световните медии и че междувременно милиони хора се съмняват дали тази новина ще означава края на тероризма, пише БТА.

Уебсайтът Cubadebate.cu, където Фидел Кастро редовно публикува статии, отбеляза, че тероризмът е стар, колкото войната, и няма да свърши като с магическа пръчица, защото Бин Ладен е бил застрелян. Това, което наистина е достойно за съжаление, не е че Бин Ладен е срещнал съдбата, която си е търсел, а че хиляди хора загинаха заради неговите идеали, и че също хиляди загинаха, когато САЩ решиха да се възползват от атентатите на 11 септември, за да започнат кръстоносен поход с цел да си осигурят хегемония в Близкия Изток. В сравнение с това екзекуцията на Бин Ладен е само морална подробност, продължава текстът, цитиран от ДПА.

Венецуела осъжда тероризма във всички негови форми, заяви в комюнике, цитирано от АФП, министерството на външните работи. Ако смъртта на Бин Ладен се потвърди, това изисква незабавно прекратяване на насилието и окупацията, предприета от САЩ в Централна Азия с предполагаемата цел да бъде неутрализиран, продължава комюникето, цитирано от АФП, явно намеквайки за интервенцията в Афганистан.

Загърбвайки разногласията си със САЩ, Китай се присъедини към страните, които одобриха американската специална операция, при която бе убит Осама бин Ладен, като заяви, че тероризмът е общ враг на международната общност и че Китай също е негова жертва, предаде Ройтерс. Смятаме, че това е важно и положително развитие в борбата с тероризма, заяви говорителка на министерството на външните работи. Международната общност трябва да засили сътрудничеството и с общи усилия да се бори с тероризма, като борбата трябва да третира както симптомите, така и коренните причини и да се стреми да изкорени източниците, които го подхранват, смята Пекин. Китай също е жертва на тероризъм, се казва в изявлението, поместено на сайта на министерството. Пекин твърди, че уйгурските сепаратисти в района Синцзян са подкрепяни от външни екстремисти, отбелязва агенцията.

03.05.2011, 10:22 Автор: dariknews.bg


Тагове: Осама Бин Ладен, ООН

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics