1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ТЕМАТА

Неосигурени пълнят Спешното

Около 200 души на денонощие търсят спешно медици в болниците
Варненци без осигуровки директно отиват в ”Св. Анна”


спешно отделение

20-30 на сто от пациентите, които чакат ред за медицински преглед в Спешния център на МБАЛ "Св. Анна" във Варна, са без здравни осигуровки, научи "Позвънете: ВестникЪт". Тези хора нямат семеен лекар, а и не разполагат с пари, за да платят на частно.

"Около 25 на сто от пациентите, които идват при нас, наистина са неосигурени. Това ни натоварва, защото вместо да обърнем внимание на тези, които наистина имат спешна нужда от нашата помощ, ние трябва да преглеждаме и тях. Но не можем да откажем, това ни е работата", каза началникът на Спешното отделение в Окръжна болница д-р Калоян Бакалов. Според него е традиция българинът да търпи на болката през работната седмица. За да не отсъства от работа, не търси и семейния си лекар. Предпочита в събота и неделя, когато не е на работа, да отскочи до спешните кабинети да го прегледат. Това според наблюденията на лекарите ставало все по-честа практика.

"Обиждат се, когато ги питаме дали имат домашен лекар, а ние просто искаме да сме наясно какво става оттук нататък и има ли кой да наблюдава този човек. Знаем, че повечето от тях не са осигурени. Други пък бързат много и са гневни, а ние трябва да си свършим работата. И никой не иска да му умира пациент", допълва д-р Бакалов. Всеки си цени времето, но хората не се съобразяват с това, че при нас трябва да идват случаи, които наистина не търпят отлагане, казва още лекарят. Твърде често се стигало и до скандали с пострадали подпийнали пациенти, придружавани от близки или приятели. Понякога заради тях се е налагало да викат и полиция.

Подробности четете в книжното издание на "Позвънете: ВестникЪт"

02.05.2011, 21:49 Автор: Силвия Пенева


Тагове: спешно отделение

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: