1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Варненци съдят главния прокурор

Борис Велчев разгневил обществените организации с мълчанието си по казуса ”Алея първа”
Сертификатът на ”Холдинг Варна” за инвеститор клас А бил издаден неправомерно


алея първа

Варненски неправителствени организации са завели иск срещу главния прокурор на републиката Борис Велчев. Те съдят първия обвинител на държавата, защото не им дал исканата информация, свързана със сделката по продажба на 122 дка за "Алея първа". Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Обединено гражданско сдружение (ОГС) взели на мушката си Велчев, защото на надлежно подаденото им искане по Закона за достъп до информация той дал мълчалив отговор. Това обяви вчера зам.-председателят на ОГС Кънчо Бонев.

Той уточни, че жалбата във Върховен административен съд е заведена през март. В нея е посочено, че чрез Варненската апелативна прокуратура организациите са поискали в началото на февруари отговори на три въпроса, свързани със сделката в Приморски парк. Главният прокурор не е отговорил в нормативния срок и това е причината да се образува дело срещу него.По думите на варненския адвокат Петър Обретенов гражданските сдружения са изключително ограничени в достъпа си до обществена информация. Той обясни, че при наличието на сигнал от тяхна страна за сделката в Приморски парк, прокуратурата се сезирала от публикации в медиите. Тя дори и не ги е информирала за решенията си, което е причината сдруженията да изпуснат сроковете за обжалване.

Обретенов обърна голямо влияние на факта, че сертификатът за инвеститор клас А, на база на който се продаде теренът на "Холдинг Варна", е издаден само 10 дни преди да влязат в сила промените в Закона за насърчаване на инвестициите. С тях е отпаднала възможността за преференциална покупка на терена, на който ще се реализира инвестицията. Според юриста Агенцията за насърчаване на инвестициите в България изобщо не е имала нормативно основание да издава сертификат на "Холдинг Варна". Той припомни, че по това време земята е била изключителна държавна собственост. Като такава е било недопустимо едно частно дружество да прави планове за развитието на терен, който нормативно не би трябвало да има как да придобие..

"Със същия успех "Холдинг Варна" могат да си направят и проект за пътека на Луната", коментира Обретенов. Преобразуването на собствеността става две години след издаването на сертификата и то без санкция на Министерския съвет, отбеляза още юристът.

02.05.2011, 21:46 Автор: Десислава Димитрова


Тагове: Алея първа

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА