1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

1,2 млн лева подкуп за откриване на ВУЗИскат подкуп за откриване на ВУЗ

Корупционен скандал избухна в правителството, предаде dnes.bg

За него алармира видинската депутатка Любомила Станиславова от ГЕРБ, която обяви, че държавни чиновници са поискали 600 000 евро подкуп за откриването на висше училище в дунавския град. 

Парите са били предназначени за ръководството на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения. 

Поискани са от хората, които са готови да инвестират в откриването на Еврошвейцарския технически университет във Видин, съобщи за Dnes.bg народната представителка. 

„Именно от някои от тези хора са поискани пари, за да бъде дадена положителна оценка за този университет. Тези пари не са дадени, защото тези хора искат да дойдат във Видин, да преподават, а другите да инвестират в наука. Те не искат в основата на едно такова начинание да лежи корупционна практика, за да тръгне това учебно заведение”, допълни Любомила Станиславова. 

За оказвания рекет от служителите на агенцията депутатката от ГЕРБ разбрала през февруари. Оказало се, че чиновниците действали от името на шефа си проф. Иван Панайотов. 


 Тогава Любомила Станиславова е поискала среща с премиера Бойко Борисов. На нея тя обяснила ситуацията и го помолила за съдействие. Станиславова настояла да бъде сменен председателят на агенцията проф. Иван Панайотов и да му бъде потърсена отговорност. 

Премиерът Борисов препоръчал на министъра на просветата Сергей Игнатов да направи проверка на цялата работа на Националната агенция за оценка и акредитация на висшите учебни заведения, каза още Любомила Станиславова. 

Тя уточни, че чужденци са поискали да инвестират във висшето учебно заведение. Като бъдещи преподаватели са заявили желание професори от Германия и Швейцария. 

"Проф. Панайотов има лекции в СУ „Св. Климент Охридски“, обясни пред Dnes.bg секретарката му. Тя допълни, че „при първа възможност медиите ще получат становище по повод на обвиненията“ на депутатката от ГЕРБ Любомила Станиславова.

02.05.2011, 17:03 Автор: dnes.bg


Тагове: подкуп, ВУЗ, откриване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА