1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Още една такса за мъртъвците

Джипита искат всички лекари да могат да издават съобщение за смърт по тарифа
Съдебните медици отхвърлят идеята за плащане, като я определят като нелепа


П.В.

Възможно е на опечалените близки на починал човек да им се наложи да платят още една нова такса. Става въпрос за първия документ, въз основа на който се издава смъртен акт - съобщението за смърт. Новото предложение, което беше обсъждано на научната конференция на семейните лекари във Варна, е съобщение за смърт да имат право да издават срещу заплащане лекари от поликлиниките. Повечето общопрактикуващи медици твърдят, че в момента цари хаос, не е регламентирано чие е задължението за издаването на документа и подкрепят напълно новото предложение. Представители на съдебна медицина пък смятат, че лекар, който не е запознат с починалия и със здравословните му проблеми приживе, трудно може да прецени за няколко минути каква е причината за смъртта.

Съобщението за смърт се издава от личния лекар или болнично заведение, зависи от това къде е настъпила. Съобщението се издава най-рано 6 часа след настъпване на смъртта, като личният лекар е длъжен да го издаде или при невъзможност да насочи към заместващ го лекар. Смъртният акт се издава въз основа на съобщението до 48 часа от настъпването на смърт. Това е нормативната уредба, която действа у нас в момента. Според джипита обаче всеки дипломиран лекар у нас има право да напише съобщение за смърт.

"Обикновено различните институции си прехвърлят топката и накрая стигат винаги до личните лекари. Бърза помощ примерно установява смъртта, но не издава необходимия документ, вика се джипито. Всеки гледа да прехвърли тази работа на друг. Парамедиците твърдят, че не е тяхна работа, обаче, ако се гледат реално нещата, след като пациентът ми почине, той вече не ми е пациент. Така че ангажимента, може да се каже, че не е и мой", каза за "Позвънете: ВестникЪт" председателят на регионалното сдружение на семейните лекари във Варна д-р Светлин Митев. Той допълни, че има още един много важен момент - неосигурените. Към тях никой не поемал ангажименит.

"Проблемът е сложен, но има решение. Просто трябва нова нормативна уредба. Има предложение лекари от поликлиниките да имат право да издават подобен документ срещу определена такса. Размерът на таксата все още не е обсъждан, но тя няма да е висока. Така семейните лекари няма да имат притеснения, че в почивния им ден, или ако отсъстват, няма да има кой да напише съобщението за смърт на техен пациент", допълни д-р Митев.

Подробности четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт"

01.05.2011, 20:36 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: мъртъвци такси

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: