1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Кадафи оцеля при удар на НАТОкадафи

Войната ще се премести в Италия, това искат либийците и аз не мога да им наложа забрана, това заяви либийският лидер Муамар Кадафи по либийската държавна телевизия, съобщи news.bg.

   "Между нас и Италия войната е открита. Моят приятел Силвио Берлускони извърши престъпление, като разреши италианските бомбардировки. Извършва се опит за налагане на нов италиански колониализъм", заяви либийският полковник. Италия се присъедини към въздушните военни действия на НАТО в Либия тази седмица след телефонен разговор между италианския премиер Силвио Берлускони и американския президент Барак Обама.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди либийския полковник заради заканата му към Италия. Решително осъждам това изявление. Членовете на НАТО и техните партньори ще действат сплотено и ще продължат своята мисия по изпълнение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, заяви Расмусен. Той подчерта, че режимът на Кадафи продължава страданията на своя народ, продължавайки атаките срещу либийските градове.

При въздушен удар на НАТО тази нощ загина най-малкият син на Муамар Кадафи -

Сейф ал Араб, предаде Ройтерс. Според АФП са убити и трима от внуците на Кадафи. Либийската държавна телевизия потвърди новината за удара, определяйки го като варварско убийство на цивилни граждани. В същото време в Бенгази избухна веселие.

Муамар Кадафи, заедно със съпругата си, други приятели и роднини, е бил в къщата, но си  тръгнал минути преди бомбардировката.
Атаката приключила с мъченическата смърт на 29-годишния Сейф ал Араб и на трима от внуците на лидера, потвърди  правителственият говорител Мустафа Ибрахим пред журналисти в Триполи. Самият лидер е в добро здраве, той не пострада, заяви още говорителят и допълни: "Това беше директна операция за убийството на лидера на тази страна."

Барак Обама отказа да коментира новината за смъртта на най-малкия син на Кадафи. Той присъства на традиционната вечеря на акредитираните към Белия дом журналисти.

От НАТО потвърдиха, че е бил атакуван комуникационен център в резиденцията на Кадафи - Баб ал Азизия. Командващият военните операции на Алианса в Либия - ген. Шарл Бушар заяви, че не може да потвърди новината за гибелта на най-малкия син на Кадафи.
„Ние съжаляваме за цивилните жертви на продължаващия конфликт", отбеляза ген. Бушар.

Верните на Муамар Кадафи племена призоваха либийските бунтовници да се "завърнат в семейството" и да застанат единни срещу бомбардировките на НАТО. На срещата присъстваха представители на 420 племена.

От своя страна Кадафи заплаши Италия, че ще прехвърли войната на нейна територия.

01.05.2011, 12:12 Автор: news.bg


Тагове: Либия, Кадафи, Италия, война, НАТО

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics