1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Пишат на премиера за кучешките труповекучета

За множество нарушения, в това число и изключително нехуманно отношение към животните в кучешкия приют в Каменар, край който наскоро бяха открити кучешки трупове, алармира варненката Ирина Поповска в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов. Копие от пимото, изпратено и до Vestnikat.bg, ще бъде изпратено и до омбудсмана Константин Пенчев, кмета на Варна Кирил Йорданов, областния управител Данчо Симеонов и представителството на Европейската комисия в България. Изложената информация е събирана в периода декември 2010 г. до април 2011 г.


В сигнала си варненката твърди, че в кучкарника условията за отглеждане на животните не отговарят на българските закони и европейските норми. Според Поповска, на болни и ранени животни не се оказва медицинска помощ, кучетата се държат на тъмно и студено, в мръсни клетки, без храна и вода. Хигиената е занижена, а при миенето на клетките животните не се извеждат навън. Ръководителите на приемника отказвали достъп на лицата от обществен контрол и възпрепятствали дейността им с откази да предоставят амбулаторен дневник. При залавянето на кучетата от улицата се използват противозаконни практики - упойки и механични средства, твърди Поповска. По думите й, персоналът на приюта е редуциран до един гледач, който не е в състояние да се справи с 45-те животни.  

Посочва се и случаят с изхвърлените трупове на кучета край приюта, за които Ирина Поповска сигнализира миналата седмица в "Позвънете:ВестникЪт". След нашия сигнал до РВМС последва проверка, която не установи нарушения.

Няколко дена по-късно кметът Кирил Йорданов отхвърли обвиненията на природозащитниците и даже се похвали, че общината ще изгради още 180 места за бездомни кучета в приюта в Каменар. Вече имало издадено разрешение за строеж и предстояло да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проектът предвижда да се направи напълно ново хале, което да отговаря на всички европейски норми за отглеждане на животните. Клетките ще са с големина поне 8 на 6 метра, ще имат подходящо подово покритие, климатизация. С новото хале местата за улучните кучета във варненския приют ще нарастнат на 240.

29.04.2011, 18:40 Автор: ПВ


Тагове: писмо, кучета, приют, Каменар, Бойко Борисов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics