1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Кметът на Пловдив: Във война сме с Либия!славчо

Навлизането на фрегата „Дръзкий" в териториалните води на Либия ще означава война с тази държава по всички международни правила. Това заяви в четвъртък кметът на Пловдив Славчо Атанасов, цитиран от Plovdiv24.bg."Знаете, че вчера българският боен кораб "Дръзки" замина към Либия. По всички международни правила, боен кораб влезе ли в териториални води на друга държава, това означава война. Смятам, че ако стане това, потенциалните мишени в България, ще са големите градове, в това число и Пловдив като вторият по големина град в страната", хвърли бомба в медийното пространтво Атанасов. Той поясни, че поради тази причина утре вика на среща в общината шефовете на всички служби за сигурност в града - на ДАНС, на НСБОП, на полицията, на Пожарната, на Гражданска защита, както и представители на групите на общинския съвет на Пловдив. Кметът ще предложи създаване на щаб, който да разработи стратегия за сигурност на Пловдив."Много малко внимание се обръща на това събитие, което стана вчера. Изумен съм, как сериозни колеги кметове, не реагират по този въпрос. Аз категорично обаче ще направя това", допълни още градоначалникът. Според него, с навлизането на фрегата в териториални води на арабската държава, на практика България обявява война на Либия. Освен това, кметът е решил да изпрати официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до президента на Георги Първанов, който е и върховен главнокоманващ военните сили на България."Не съм получил указания от министър-председателя, както и информация, че сме във война с Либия", заяви областният управител Иван Тотев по повод свиканото от кмета на Пловдив заседание на кризисния щаб по сигурността. Ако община Пловдив е обявила война на Триполи, това е на друго ниво, но няма стенограма от заседание на Министерски съвет, според която България обявява война на Джамахирията, посочи Иван Тотев, цитиран от БНР.Като държавна институция действаме само по инструкции на правителството и премиера, поясни той. Иван Тотев определи като "несериозни” твърденията на Славчо Атанасов, че сме във война с Либия и нарече думите му "много странни”.

Фрегатата "Дръзки", която преди ден замина за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник”, по данни на Министерството на отбраната, всъщност, няма да влиза в териториалните води на Либия.

„Няма никаква опасност за Пловдив от действията на „Дръзки". Мисията на кораба е мирна и ще действа извън териториалните води на Либия", коментира началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.

28.04.2011, 15:04 Автор: ПВ


Тагове: война, Либия, Пловдив, кмет

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center