1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Десетки жертви на бури и торнада в САЩБури в САЩ взеха жертви

Най-малко 70 души са загинали при бурите и смъртоносните торнада в централните и южни американски щати, съобщиха местните власти, цитирани от световните агенции. 45 жертви на природните стихии има само в щата Алабама и президентът Барак Обама е наредил за района да бъдат отделени извънредни средства от държавния бюджет.

Бедствено положение е обявено в щатите Алабама, Арканзас, Кентъки, Мисисипи, Мисури, Тенеси и Оклахома. Националният метеорологичен институт на САЩ е регистрирал над 110 торнада в рамките на последното денонощие.

Скоростта на вятъра на места е достигнала 160 километра в час. Бурите бяха съпроводени с проливни дъждове, които предизвикаха сериозни наводнения. Вятърът прекъсна електропроводи и в Алабама над 245 000 души останаха без ток. Според енергийните компании в някои от засегнатите райони електрозахранването ще може да бъде възстановено едва след няколко дни.

Синоптиците прогнозират, че бурите ще бушуват поне още няколко дни. Опасността от торнадо също остава висока.

Междувременно в щата Мисури продължава тежкото наводнение, предизвикано от река Блек ривър, която на няколко места излезе от критото си. Няколко хиляди души бяха евакуирани от залетите райони, а жителите на селищата, до които водите все още не са достигнали, се готвят за евакуация.

28.04.2011, 12:09 Автор: mediapool.bg


Тагове: САЩ, бури, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center