1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Лекари на съд за смърт на недоносено бебеТрима лекари на съд


Двамата акушер-гинеколози и педиатърът от Горна Оряховица, замесени и в случая с "бебето от фризера", сега са обвинени за случай от 2009 г.

Трима лекари от болницата в Горна Оряховица ще бъдат изправени пред съда за причинена по немарливост смърт на новородено недоносено бебе. Великотърновската окръжна прокуратура внесе днес обвинителния акт срещу двама акушер-гинеколози и педиатър за случая от 2009 г. Имената на завеждащия родилното отделение Димитър Сотиров, акушер-гинекологът Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова бяха замесени и в случая със смъртта на недоносеното бебе на ученичка от Лясковец, известен като "бебето от фризера".

Сега тримата медици са обвинени, че на 1 юли 2009 г. са проявили небрежност и са нарушили правилата, което е довело до смъртта на недоносено момченце. То е било родено със секцио от 39-годишната Стела Добрева от град Дебелец. 

Обвинението срещу тримата е повдигнато въз основа на две тройни съдебно-медицински експертизи, направени в столичната Александровска болница.  Ако вината им бъде доказана, те рискуват наказание от до пет години затвор.

Тримата лекари и акушер-гинекологът Михаил Милатович бяха арестувани през ноември 2010 г. като заподозрени за смъртта на "бебето от фризера".  Разследването по този случай още не е завършило, тъй като се чакат резултатите от допълнителна медицинска експертиза. Тя трябва да покаже дали преждевременно роденото бебе е било мъртво още в утробата на майката или е починало заради лекарска небрежност.

Скандалът се разрасна, след като вътрешният министър Цветан Цветанов прочете пред парламента стенограмаот подслушвани разговори на медиците, но не даде обяснения защо разговорите на лекарите са били обект на специални разузнавателни следства (СРС).

Случаят с болницата в Горна Оряховица често е споменаван като пример в критиките срещу кабинета за прекомерно използване на СРС

28.04.2011, 11:30 Автор: vesti.bg


Тагове: лекари, съд, бебе

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center