1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Б. Борисов: Добре си живеем!Бойко Борисов

„Добре се живее в България. Имаме един от най-ниските дългове и един от най-ниските дефицити в ЕС и сме много по-напред от вас“. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към хърватския си колега Ядранка Косор на съвместна пресконференция в Загреб, съобщи dnes.bg. Българският министър-председател отговори на въпрос на хърватски журналист как се живее в страна с мониторинг на Европейската комисия и дали Хърватия е заплашена от подобно наблюдение.

„Убеден съм, че до една-две години мониторингът на ЕК за България ще отпадне, защото ще изпълним критериите, които трябваше да бъдат изпълнени преди присъединяването на България към ЕС“, заяви Борисов, цитиран от „Фокус“. Според него, за България мониторингът е единственият шанс за реформа в съдебната система, тъй като тя била конструирана изцяло от предишното правителство и е независима.

„Преди няколко месеца за първи път имаше доклад на ЕК за България, който беше положителен. Отчетена беше политическата воля на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност. Затова създаваме и специализиран съд, който ще започне работа до средата на годината, затова приемаме и промени в Наказателно-процесуалния кодекс и т.н.“, отчете Борисов. Според него Хърватия няма нужда от мониторинг. "Много по-добре се живее в държава с мониторинг, отколкото в комунистическа държава", добави още премиерът.

Относно Шенген той беше категоричен, че европейските правила са за всички и трябва да бъдат спазвани от всички държави членки на общността. „Аз съм за всички предложения, които ще подобрят състоянието на ЕС, но както правителството в България прие Пакт за финансова стабилност до 2013 година, с който да заковем дефицита под три процента, трябва това да направят всички европейски държави. Колкото повече те говорят за Шенген, толкова повече ние ще говорим за трите процента дефицит”, каза Борисов.Той добави, че техническият доклад на България за Шенген е абсолютно изряден и това се признавало от всички. Премиерът призова ЕС да спазва правилата.

27.04.2011, 17:47 Автор: dnes.bg


Тагове: Бойко Борисов, Хърватия, доклади, Шенген

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center