1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

100 имигранти учат безплатно българскиимигранти

Близо 100 имигранти учат безплатно български във Варна. Това стана ясно по време на открития урок на родния ни език, проведен днес в морската столица. Проектът е на Центъра за работа с имигранти и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейски фонд за интеграция на граждани на трети страни. Той е започнал от началото на февруари, като вече се обучават чужденци от Иран, Непал, Русия, Молдова, Украйна, Турция и Южна Корея. Освен уроци по лексика и по граматика, учениците получават и безплатни консултации за правни услуги, помощ за започване на собствен бизнес или за намиране на работа, както и връзки с институциите.

"Езикът ни представлява сложен конгломерат. Той затруднява чужденците със сложната си глаголна и времева система", обясни преподавателят в центъра Дора Пенчева. Родният ни език спъвал и самите българи, които често пъти се изказвали неправилно и заблуждавали имигрантите, разказа учителката с дългогодишен опит.

"По-голямата част от групата са рускоговорящи, за тях българският език звучи по-познато, но пък те имат изключително големи проблеми в изговарянето на фонетика, особено за неудареното "о", заяви Дора Пенчева. Турците пък се затруднявали с произнасянето на по-дългите и сложни думи като "възпитателка".

 "В България съм от 1,6 г. Дойдох тук, заради хубавия си мъж", признава на неуверен български украинката Виктория Починска.

Преподаването на българския език е краткосрочно и включва първоначално 30 часа, но който иска може да продължи, обясниха от Центъра за работа с имигранти. В него има възможност да се запишат около 200 души, като до момента от безплатните услуги са се възползвали наполовина от капацитета.

По неофициални данни имигрантите от държави извън ЕС във Варна са около 4 000 души. Най-голям процент идват от Русия и Украйна.

27.04.2011, 16:09 Автор: Олга Добрева


Тагове: имигранти, курсове, български език

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА