1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

В нарушения са 70-85% от обществените поръчкипари

Между 70 и 85% от провежданите обществени поръчки, проверени от Сметната палата, има открити нарушения като най-често това е свързано с опит за манипулиране на самата поръчка. Това каза председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров при подписването на споразумение за сътрудничество между Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщи mediapool.bg.

През последните четири години проверки на 5500 процедури за обществени поръчки за 5 млрд. лв. са констатирали административни нарушения в над 60 процента от случаите, даде пример Теменужка Петкова, директор на АДФИ. Тя заяви, че все по-често се установяват въведени при обществените поръчки условия, които ограничават някои от кандидатите или дават предимство на други. Това означава, че няма гаранция, че ще се спазват принципите на лоялна конкуренция, заяви Петкова.

АДФИ е констатирала и над 1000 случая на необявяване на обществена поръчка, при които държавата е ощетена с около 220 млн. лв. За последните четири години са издадени 7740 акта за административни нарушения, повечето от тях се обжалват, показват данните на агенцията. Общините са били обект на най-много проверки, посочи Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос дали има констатирани нарушения при усвояване на средства от еврофондовете, проф. Димитров заяви, че при обществените поръчки, свързани с европари, се констатират същите данни, както и при обществените поръчки, свързани с усвояване на средства от общинските или държавния бюджет. Димитров каза, че по оперативните програми има много повече контролни органи, които да следят как се разходват парите и дори напоследък има страх от обявяване на обществени поръчки по европейските програми. Одитният шеф заяви, че има лоши практики при организирането на процедурите и това е трайна тенденция.

Тръжните манипулации се наблюдават най-често в периоди на икономическа криза, тъй като тогава източниците за корпоративно финансиране са силно ограничени или са много скъпи, а публичните средства за обществени поръчки се явяват атрактивен финансов източник за предприятията на съответния пазар, коментира председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Той заяви, че подписаното в сряда споразумение има за цел да повиши контрола в областта на обществените поръчки и да позволи прилагането на мерки срещу ограничаването на конкуренцията при провеждане на различни тръжни и конкурсни процедури.

27.04.2011, 15:37 Автор: mediapool.bg


Тагове: обществени поръчки, сметна палата, нередности

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: