1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Без тройни наеми за бараки извън схематабараки

Няма да се плаща тройно за преместваеми търговски обекти, разположени извън одобрената схема. Това реши Административният съд във Варна в сряда. С него се отменят измененията в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна, с които временните обекти за търговия, извън одобрената схема, трябваше да заплащат обезщетения в троен размер.

Наредбата бе променена през август миналата година от Общинския съвет. Според нея собствениците на бараки с площ по-голяма от разрешената се задължиха да заплащат за всеки квадратен метър повече двойна цена на ползване. Преместваемите обекти за търговия, разположени извън одобрената схема, пък дължаха обезщетения в троен размер на посочените цени. Съветниците решиха и че в случаите на констатирано последващо нарушение обектите, разположени извън одобрената схема, за всеки квадратен метър в повече, заплащаха удвоената цена на обезщетението.

Областният управител на Варна атакува в съда тези текстове като приети в противоречие с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Съдът установи, че решението е постановено в нарушение на административно производствените правила и приложими материални разпоредби, обясниха от пресцентъра на институцията. От там добавиха, че не са представени доказателства, че оспореното решение е оповестено по предвидения за това ред, чрез публикуване в печатни издания и е обсъдено на заседание на правната комисия.

Обезщетение за дължим наем се търси по общия исков ред и е недопустимо да се урежда чрез поднормативен акт от местно значение, реши още съдът, който отменя обжалваната част от наредбата.

27.04.2011, 15:34 Автор: ПВ


Тагове: административен съд, наредба, общински съвет, бараки, наеми

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА