1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Взривиха газопровод, доставящ газ за ИзраелГазопровод

Газопровод, по който се доставя газ на Израел и Йордания, е бил взривен в египетската провинция северен Синай, пише news.bg, позовавайки се на световните агенции.

Взривът на  на границата на Египет и Израел е резултат на диверсия. Официални представители на Кайро са заявили, че след експлозията газопроводът е бил блокиран и доставките на газ са били преустановени.

Според информация на агенция Ройтерс, която цитира служители на местните служби за сигурност, газопроводът е бил взривен от въоръжени престъпници.

Доставките на газ от Египет за Йордания и Израел са ключови. 80 % от електроенергията, която се произвежда в електростанциите в Йордания се получава от египетски газ, а 40 % от природния газ, който се потребява в Израел, се доставя от Египет.

Това е второто посегателство срещу газовата станция "Ас-Сабил" само за месец. На 27 март на станцията също беше заложено взривно устройство, но взривът беше избегнат.

Взрив в друг участък на същия газопровод - в северната част на Синайския полуостров стана на 5 февруари. Тогава газовата станция, разположена до мястото на взрива, не пострада, но доставките на газ за Израел и Йордания бяха спрени за месец и възобновени на 16 март.

Според подписано споразумение от 2005 година Египет доставя на Израел природен газ в обем 1,7 милиарда кубически метра годишно в продължение на 15 години, започвайки от 2006 година. Според мнението на тогавашната египетска опозиция Египет доставя газа на Израел по занижени цени. Опозиционните политически сили в Египет определиха тогава споразумението с Израел като нарушение на конституцията на страната и инициираха протестно движение за спиране доставките на газ за Израел.

27.04.2011, 12:12 Автор: news.bg


Тагове: газопровод, взрив, Израел

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics