1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Съдът потвърди временния кмет на Белославбелослав

 Заместник-кметът на община Белослав инж. Галина Тодорова вече е временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Това стана факт след като днес влезе в сила решението на Административния съд във Варна, с което беше отхвърлена като неоснователна жалбата на областния управител Данчо Симеонов срещу избора й за вр.и.д. кмет на общината, съобщиха от местната управа.

Тодорова беше избрана да изпълнява временно кметски правомощия с решение на Общинския съвет от 7 януари т.г., след ареста на бившия кмет Емил Дичев. По-късно решението бе препотвърдено от съветниците на 18 януари. Впоследствие областният управител ва Варна Данчо Симеонов го оспори пред Административния съд, като обжалването постави общинската институция пред риска да не може да функционира без действащ кмет. Съдебното решение е в полза на хората от Белослав и доказва, че действията на общинската администрация са били правилни, коментира Галина Тодорова.

 На 31 март 2011 г. съдът постанови, че оспореното решение на Общинския съвет е законосъобразно и в съответствие с Конституцията на България с оглед въведеното изискване всяка община да има кмет. Магистратите считат, че въпреки празнотата в закона, общинският съвет е бил длъжен да се произнесе и е бил компетентен да вземе решение за определяне на временно изпълняващ длъжността кмет. В случай, че ОбС не беше приел това решение, щеше да е налице незаконосъобразно бездействие, е записано в съдебното решение.

В жалбата си пък областният управител се позоваваше на празнота в закона в случаи като Белослав, където действащият кмет е отстранен от длъжност, но правомощията му официално не са прекратени. Съдът призна за редовно и издаденото на 20 декември 2010 г. пълномощно, с което Емил Дичев е упълномощил заместничката си Галина Тодорова да изпълнява кметски функции през периода на отсъствието му или до избиране на временно изпълняващ длъжността кмет. Пълномощното, което също се оспорваше от областния управител Данчо Симеонов, е спряло действието си след решението на Общинския съвет, поради което не му противоречи, смята съдът.


26.04.2011, 16:02 Автор: ПВ


Тагове: кмет, временно изпълняващ, Белослав, съд

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center