1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

85% от бизнеса против по-високи заплатиБизнесът е против увеличение на заплатите

“Ако се увеличи минималната работна заплата, за държавния сектор ще означава 8,2 милиона допълнително. В частния сектор цифрата е по-значителна – над 43 милиона".

Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по Нова телевизия, цитиран от dnes.bg. Министерството на труда и социалната политика предложи минималната работна заплата да стане 270 лева вместо сегашните 240. Синдикатите пък настояват тя да бъде поне 290 лева.

В същото време от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) направиха проучване, според което 85% от работодателите са против увеличаване на минималната работна заплата сега. "Резултатът бе предизвестен и очакван, защото около 15% от фирмите в България отдавна вече не са с минимални заплати", поясни Симеонов.

Той заяви, че експерти от БТПП са направили изследвания сред работниците в един от регионите, според което почти половината от тях искат увеличение на минималната заплата, но се притесняват. "Манипулация е твърдението, че като се вдигне работната заплата, хората ще си изгубят работата. Това не е причината. Миналата година, без тя да се вдига, 360 хиляди души загубиха работата си", заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Минималната работна заплата би трябвало да покрива прага на бедност. Това е функцията й в цял свят. Ако се възприеме прагът на бедност, който определя социалното министерство, той е 211 лева. По обратния път, като сложим данъците и осигуровките, се получават 270 лева. Според нас и официалната методика истинският праг на бедност е 290 лева. Без данъци и осигуровки прави 237 лева в джоба на човека", поясни Пламен Димитров.

"Много хора в България разглеждат работната заплата като измерител на бедността. Нейната функция е да овъзмезди труда. Няма как, ако в една фирма не е произведено нещо, то да се раздава", отвърна му обаче Цветан Симеонов.

26.04.2011, 10:27 Автор: dnes.bg


Тагове: увеличение, заплати, бизнес

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center