1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Сирак с фотоапарат иска да е журналист

Изоставен от бебе, Димо не иска да познава родителите си


фотограф

18-годишно момче от Варна, пораснало от бебе по социални домове, се бори с всички сили да осъществи единствената си мечта - да стане фоторепортер. Засега Димо Герасимов се е захванал да завърши средното си образование и търси варианти да продължи да учи. Знае, че мечтата му е трудно осъществима, тъй като не може да разчита на финансова подкрепа от роднини и близки хора, но не губи надежда и твърдо вярва, че ще успее.

С Димо се срещнах в поредния дом за деца, лишени от родителски грижи, в който живее в момента. Още преди да се запознаем, той помоли да не го разпитвам за родителите му. Всъщност неговата история е до болка позната на всички, защото съдбата му е същата като на хилядите сираци в България. Димо е едно от осемте деца в семейство, което е оставило всичките си потомци да се отглеждат от държавата. Бащата и майката са безработни, живеят в крайна мизерия и нямат възможност да отгледат многобройната си челяд. Майката се е отказала от Димо с декларация още от раждането му и от тогава той расте в социални домове.

"Поддържам връзка само с един от братята си. Той е вече на 23 години, живее в София, намери си работа и се справя с живота. Той беше в същия дом, в който съм аз в момента. Тук имам и много приятели, но най-важното, което разбрах през живота си до тук е, че трябва да се учи, за да могат децата като мен да не останат на улицата, след като държавата вече няма ангажимент към нас", сподели младежът. Той допълни, че е осъзнал грешката, която допуснал през последните няколко години и сега се мъчи по всякакъв начин да я поправи. Става въпрос за това, че в гимназията той зарязал ученето, навъртял двойките, но не се притеснявал особено. Сега е на 18 години и е в X клас. Успехът му от първия срок е 5,20 и е сигурен, че в края на учебната година ще е същият или дори малко по-висок. Проверява възможностите наесен да подаде необходимите документи и да вземе две учебни години за една, за да може после да продължи образованието си.

"На една определена възраст децата, не само като мен, не мислят за училище. Разбират по-късно колко е важно да имаш образование. Това е голям проблем при повечето момчета и момичета от социалните домове. Защото другите може и да не завършат, но има на кого да разчитат. А ние нямаме. Можем да разчитаме единствено и само на себе си. Аз вече съм пълнолетен. Мога да остана в дома, докато завърша училище. После оставам на улицата в буквалния смисъл. И така e с всички нас. За да живея някъде, трябва да си намеря квартира. За да мога да я плащам и изобщо да се издържам, трябва да имам работа. А, за да имам работа, трябва да имам професия. Нещата са много свързани, но аз лично го разбрах късно. Не е непоправимо и каквото зависи от мен, го правя. Стегнал съм се, уча здраво и кроя планове за бъдещето. На всяка цена съм решен да постигна това, което искам. А аз искам да стана журналист - фоторепортер или оператор. Зная, че има колеж, който мога да завърша, но нямам представа откъде ще намеря средства да го направя. Въпреки това, няма да се откажа", категоричен е младежът.

Подробности четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт"

25.04.2011, 21:30 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: сирак

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА