1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Скандалите свалят подкрепата за ГЕРБ

Премиерът – трети, вътрешният министър – седми в класацията на политиците


Бойко Борисов

Скандалът около изтеклите записи на подслушани със СРС разговори се отразява в намаляване на електоралната подкрепа за управляващата партия и на доверието в премиера и вицепремиера и министър на вътрешните работи. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп", проведено между 27 януари и 3 февруари сред 1011 души и представено в неделя.

Подкрепата за ГЕРБ намалява от 31 през януари на 27 процента. Увеличава делът на българите, които на този етап заявяват, че не биха гласували на изборите, а подкрепата за другите политически сили не се променя.

В същото време 53 на сто от запитаните отговарят с "не" на въпроса дали в момента има алтернатива на управлението на ГЕРБ. Само 18 на сто са на мнение, че друга партия или коалиция би управлявала по-добре.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27.3 на сто, за БСП – 15.7 процента (спад от около 1 пункт), за ДПС – 6.2, за "Атака" – 2.8 на сто, за "Синята коалиция" – 2.3, за РЗС – 0.7, за НДСВ – 0.3. 40 на сто заявяват, че няма да гласуват, докато през януари нежелаещите да гласуват са били 36.7 на сто.

Доверието към Бойко Борисов намалява с шест процента и през февруари е 39 на сто. Недоверието към него пък расте с един пункт и почти се изравнява с доверието - 38 на сто. Така премиерът пада на трето място в класацията на най-одобряваните политици. Начело е Кристалина Георгиева с 58 на сто рейтинг, следваната от министър Росен Плевнелиев - 39 на сто, след него е Борисов. Георги Първанов е четвърти с 36 процента, срещу 41 през януари.

Следват Меглена Кунева – 35 процента, Йорданка Фандъкова - 31 и Цветан Цветанов - 29 на сто. За месец рейтингът на вътрешния министър е спаднал с 5 пункта.

 Според 30 на сто от анкетираните Бойко Борисов е виновен за незаконно покровителство на бизнесмена, известен като Мишо Бирата, а 25 на сто не намират вина на премиера. 15 процента смятат, че от това не трябва да има последствия, според 24 на сто той трябва да се извини, а според 24 на сто - да подаде оставка.

Според 51 на сто от българите МВР злоупотребява с подслушването. 39 на сто смятат, че Цветан Цветанов е виновен за незаконно подслушване, докато 26 на сто са на обратното мнение. Според 21 процента от анкетираните той трябва да се извини за това, 14 на сто са на мнение, че не трябва да има последствия, а 34 на сто заявяват, че трябва да подаде оставка.

От "Галъп” коментират, че процесите на осмисляне на ставащото в страната не са приключили, което е причината за високия процент хора, които са без мнение - между 30 и 45 процента.

Спад от 4 процента в подкрепата за управляващата партия регистрира и последното представително проучване на агенция АФИС.

13.02.2011, 17:34 Автор: Медиапул


Тагове: ГЕРБ, доверие

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА