1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Великден е! Празник на празниците!

Благодатният огън се посреща в морската столица за шести пореден път
Свещеници от другите православни храмове във Варна първи запалиха специалните си кандила


възкресение
Още снимки тук

Христос воскресе! Воистину воскресе!

Христос воскресе из мертвих,

смертию смерт поправ

и сущим во гробех живот даровав.

Вече е Великден! Празникът на празниците! Исус Христос, Божият Син, със смъртта си изкупи греховете на човечеството, а с възкресението си даде надежда за живот и любов.

Стотици варненци посрещнаха Свещения огън пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна снощи. В 22:00 часа Варненският и Великопреславски  митрополит д-р Кирил донесе Благодатния огън, който беше приет час по-рано на летище Варна.

На тържествената церемония пред Катедралата присъстваха кметът на града Кирил Йорданов, заедно със съпругата си, общински съветници, началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, както и началникът на Военноморската база Емил Евтимов. Специално за празника беше поканен и оркестърът на ВМС, който изпълни химна на Р България, след пристигането на митрополита.

Свещеници от другите православни храмове във Варна първи запалиха специалните си кандила, за да отнесат частица от божието чудо в останалите черкви на града.

Благодатният огън се посреща в морската столица за шести пореден път. Стотици вярващи се събраха на площад „Независимост”, за да почетат празника.„Идваме всяка година тук на първа линия. Искаме да си запалим от благодатния огън за здраве”, сподели Мария Неделчева, под ръка с двете си внучки. „Искаме да почетем празника с децата”, разказа Илияна Йотова. „Дойдох да гледам попа”, добави 11-годишният Сашо.

Вятърът принуди вярващите да измислят най-различни приспособления за своите свещи. Някои бяха намерили решение с пластмасови чашки, а други с кофички. Дамите пък грижливо бяха прибрали косите си, за да се предпазят от инциденти.

Пасхалното богослужение започна около 23:30 ч. Малко преди да удари дванайсетият час митрополит Кирил излезе от храма, за да раздаде от свещения огън на множеството от вярващи. Точно в полунощ Негово Високопреосвещенство поздрави всички миряни с „Христос Воскресе”, в отговор се чу: "Воистину воскресе!", след което стотиците варненци направиха традиционната обиколка на храма.

24.04.2011, 01:24 Автор: Олга Добрева


Тагове: Великден, Катедрален храм, митрополит Кирил, Благодатен огън

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics