1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Франция се мръщи на Шенгенемигрантски лагер

Франция обмисля да прекрати временно задълженията си,  произтичащи от Шенгенския договор за зоната за свободно  движение, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до Елисейския дворец.

Париж обмислял този вариант заради притока на мигранти  от Тунис и Либия, някои от които не крият намеренията си да отидат при техни близки във Франция, пише dnes.bg, позовавайки се на БТА.

Според източника Париж искал да се обмисли механизъм,  който ще му позволи да прекрати временно да изпълнява  задълженията си във връзка с Шенгенската зона, когато има  системно "нарушаване" на една от външните граници на ЕС. Това  временно прекратяване ще продължи, докато трае "нарушаването" на външната граница, твърди източникът.

Въпросът с мигрантите от Северна Африка по посока Европа вече породи разделение между Рим и Париж и е чувствителна тема  за двете страни. Франция е ядосана на Италия, че реши да издаде 6-месечни временни разрешителни на над 20 000 мигранти от Тунис,  пристигнали на италианска територия до 5 април.

С тези  разрешителни тези хора ще могат да отидат при техните роднини и приятели във Франция и другаде в Европа, аргументира се Рим. Париж припомни вече по този повод, че в Шенгенското  законодателство има правило, че първата страна, в която влязат  мигрантите, е тази, която трябва да се заеме с управлението на мигрантския поток.

Френският вътрешен министър Клод Геан подчерта в  понеделник, че чужденците, на които Италия е дала временно  разрешително, трябва да докажат, че разполагат с финансови  ресурси, за да се издържат по време на евентуалния си престой  във втора европейска страна и за да се върнат после обратно в родината си.

Ако такива хора се появят на френско-италианската  граница и не покажат, че разполагат с подобни ресурси, то Франция ще ги връща на Италия, въпреки недоволството на Рим,  подчерта Геан.

23.04.2011, 17:13 Автор: БТА


Тагове: Франция, Шенген, емигранти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА