1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Благодатният огън слезе в Йерусалимслизането на Благодатния огън

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе  днес на Велика събота в 14,15 минути в параклиса на  храма на Гроба Господен в Йерусалим, предаде БГНЕС, позовавайки се на  кореспондентът на РИА "Новости".

Огънят се запали по чудотворен начин в параклиса вътре в храма. Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на йерусалимския патриарх Теофил и хилядите поклонници, събрали се в този ден в храма на Гроба Господен и улиците в близост до него. По традиция всички свещи и светилници в храма бяха изгасени предварително. Патриархът сам влезе в параклиса без каквито и да било подръчни средства, с които да запали огън. След което се случи слизането на Благодатния огън и патриарх Теофил го предаде на вярващите.

Частица от божествения огън е получила и делегацията на Фондация "Андрей Първозвани", която ще го достави в Москва със специален полет от Йерусалим за Москва, в храма Христос Спасител за великденското богослужение. В Йерусалим е и българска делегация начело с Пловдивския владика митрополит Николай и директора на дирекция "Вероизповедания" към МС Емил Велинов. Очаква се Благодатният огън да пристигне в Катедлания храм "Св. Успение Богородично" около 22 ч. , където хиляди варненци и гости на града ще го посрещнат тържествено.

Службата на велика събота започва с предсказанието за бъдещото възкресение. Преди полунощ свещениците излизат пред външните двери на храма и четат текстове от Евангелието на Матей (глава 28). Водещият ритуала църковнослужител взема в ръцете си кръста, кандилницата и горяща свещ с Благодатния огън и възвестява трикратно Възкресението Господне с възгласа "Христос воскресе". Християните отговарят трикратно "Во истину воскресе". Вярващите запалват свещите си от Благодатния огън на църковнослужителя и ги отнасят в домовете си за здраве.

На Велика събота не се обикаля храма, предупреждава отец Янко от храма „Св. Димитър”. Това се прави вечерта на Разпети петък, когато е ритуалното погребение на Христос. Тогава свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на "живота на света" в смъртта.

23.04.2011, 16:11 Автор: ПВ


Тагове: Благодатен огън, Гроба Господен, Йерусалим

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА