1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Катедралата посреща Свещения огън

Очаква се да пристигне в храма около 22 ч.
Чудото датира от 2000 г.


свещения огън

За шести пореден път Свещеният огън от Йерусалим ще бъде пренесен в България и всички големи градове. Във Варна и тази година се очаква той да пристигне на летището няколко часа преди полунощ. Благодатният огън се очаква да бъде донесен в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" около 22 ч., където хиляди варненци и гости на града ще го посрещнат тържествено.


За втора поредна година Пловдивският митрополит Николай е начело на църковната делегация, която ще донесе Свещения огън за Великден. С него ще пътуват и митрополитите на Търново Григорий и на Ловеч Гавраиил, реши Светият синод на Българската православна църква. Те ще пътуват с правителствения самолет, който ще кацне най-напред в Пловдив. Отам свещеници от една част на България ще запалят специалните си кандила, за да го отнесат в епархиите си.
 

Вече над 2000 години на Велика Събота хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото


над гроба на Исус Хритос, където всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен. Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден. Смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря.

Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. "Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Най-ранните сведения за него са от II в.н.е. Оттогава досега всяка година в навечерието на Велика събота загасят всички кандила и свещи в храма и запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Самото запалване на Благодатния огън е цял ритуал.

Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб, където цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

22.04.2011, 23:07 Автор: ПВ


Тагове: Свещеният огън, Катедрален храм, Велика Събота

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Финка Денкова
24.04.2011; 01:23
Обикновена религиозна измама ! Смешното е че толкова много хора и се връзват ! Трагичното е че в тази измама участва и българската държава като си дава безплатно държавния самолет на тези измамници-попове !
Mariqna
23.04.2011; 08:17
Tova e nestcho izymitelno .............
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА