1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Кварталите без пунктове за скрап

Бизнесмени предричат фалити и съкращения на работници
Браншовици търсят помощ от президента и Конституционния съд


скрап

Варненските квартали ще останат без пунктове за изкупуване и обработка на цветни и черни метали, научи "Позвънете: ВестникЪт". Според последната поправка на Закона за управление на отпадъците такива може да има само на площадки, разположени на територии, определени с общи устройствени планове (ОУП) за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.

Промяната в закона ще затвори всички квартални пунктове, които са в междублоковите пространства, в гаражи и пристройки, твърдят професионалистите. Според тях много хора ще загубят работата си, а варненци просто ще спрат да връщат цветни и черни метали в предназначените за това места. Еколозите пък предричат още по-тежки последици. "След като хората няма да има къде да върнат старото си желязо в квартала, просто ще го изхвърлят на улицата. А оттам няма да го събират дори и клошарите, защото пък те няма как да стигнат с количките си до определените за това места в промишлените зони", каза за "Позвънете: ВестникЪт" шефът на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие Илиян Илиев.

"След като законодателят прие поправката за общия устройствен план, само във Варна ще бъдат затворени десетки действащи площадки, изцяло изградени и работещи в съответствие с нормите на законодателството, което респективно ще доведе до загуба на всички инвестирани в тях средства. А при големите площадки става въпрос за милиони. Част от варненските търговци имат пунктове и в областта и голяма част от тях ще прекратят изцяло дейността си, това ще доведе до фалити". Това коментира за "Позвънете: ВестникЪт" собственик на една от големите варненски фирми Лъчезар Лазаров.

Във Варна има действащ ОУП и от няколко години се изготвя нов. Но има общини в областта - като Девня, Провадия, Суворово и Дългопол примерно, които нямат никакъв. А площадките за обработка на метални отпадъци на няколко от най-големите варненски фирми от този бранш са разположени именно на територията на тези общини. Този факт притеснява изключително много бизнесмените, защото те са вложили милиони левове в изграждането на площадките, които стават незаконни заради една единствена, независеща от тях причина - липсата на общ устройствен план.

Подробности четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт"

20.04.2011, 21:07 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: Квартали пунктове скрап

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: