1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Транссексуална взе €35 000 за дискриминациятранс

Луис Ханън е първата транссесксуална работничка, която успешно се позовава на Закона за равенство в сферата на трудовата заетост (Employment Equality Act) в Ирландия. Органът, който отговаря за спазването на закона, е постановил повече от 35 000 евро компенсация, като намира, че жалбоподателката е била дискриминирана по признаците пол и увреждане, съобщава сайтът на Българския Хелзинкски комитет bghelsinki.org.

Ханън работи като мениджър бизнес развитие в транспортна компания в продължение на 5 години, докато през октомври 2006 г. разкрива пред шефа си транссексуалността си и заявява, че ще напусне компанията следващата година, тъй като не счита, че „една транспортна фирма ще се чувства комфортно с това“. От компанията обаче насърчили Ханън да остане на работа. През декември 2006 г. Ханън се срещна с ръководството, за да дискутира как промяната й от мъж към жена ще се отрази на работата.

Въпреки това обаче, след като се явява на работа през март 2007 г. като жена след като сменя името си след съдебно решение, станало ясно, че г-жа Ханън трябва да отговаря на телефонни обаждания с „мъжката си самоличност“ от вкъщи, докато станел готов новият офис. Също така й било наредено при срещи с клиенти да се връща отново към мъжката си идентичност. Освен това работодателите й забранили да използва дамската тоалетна. Въпреки многобройните опити на г-жа Ханън да се върне отново в офиса, в крайна сметка от компанията й обясняват, че са назначили нов човек и за нея вече няма място в офиса.

През юли същата година директорът на компанията обяснил на жалбоподателката, че не е доволен от нейната работа. След поредното й искане да се върне в офиса, директорът й отказал, защото „пораждала лоша атмосфера“. В крайна сметка г-жа Ханън напуснала компанията.

20.04.2011, 12:44 Автор: ПВ


Тагове: Хелзинкски комитет, транссексуална, дискриминация, глоба

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА