1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Паниката потопила ”Илинден”Паниката на българите потопила ”Илинден”

Потъването на кораба „Илинден“ във водите на Охридското езеро през септември 2009 г. било последица от „комбинация, в която равноправно участват човешката субективност и техническият фактор, свързани чрез рефлекса и инстинкта от една страна и природата и физическите закони в техниката на плавателните обекти, от друга страна“, пише македонският вестник „Вечер“, цитиран от dnes.bg. Изданието посочва, че това се твърди в експертизата на вещите лица във връзка с причината за потъването на „Илинден“.
Вещите лица казват, че ситуацията е настъпила като последица от преместване, придвижване и подхлъзване на над 12 пътници към лявата страна, което създало критично положение на кораба, предизвикало навлизане на вода и потъване. Докато „Илинден“ се движел по права линия, в един момент се скъсало въжето. Корабът започнал ненадейно да променя посоката си надясно и след това се наклонил на лявата си страна. Пътниците, реагирайки панически, се придвижили към лявата страна, пише македонският вестник.
Резултатите от експертизата обаче противоречат на показанията на оцелелите български туристи, които на предишното съдебно заседание заявиха, че по време на нещастието никой не е станал от мястото си. Във водата се оказали от столчетата, на които седели. На вчерашното заседание на съда в Охрид вещите лица Игор Гюрков и Валентин Стойкоски твърдяха, че не са били важни товароносимостта и товарът на кораба, а разпределението на пътниците и тяхната реакция.
Превозът на пътници бил разрешен само в двата салона в затворената част, но капитанът Сотир Филески чак до инцидента не знаел, че превозът на пътници на палубата не е разрешен, пише изданието. Вторият обвиняем по делото Бранко Баич предоставил документ за забраната, но след инцидента.
Вещите лица изтъкнаха, че реакцията на Филески да намали скоростта след скъсване на въжето е била правилна, в противен случай трагедията е щяла да бъде по-голяма, пише още „Вечер“. Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда му имаше близо 50 български туристи, като 15 от тях се удавиха при инцидента.

20.04.2011, 10:08 Автор: dnes.bg


Тагове: "Илинден", потъване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА