1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Два наши филма с участие на фестивала в КанКамен Калев

Два български филма, подкрепени от Национален Филмов Център, ще се състезават на фестивала в Кан, предаде news.bg.

Общо 49 филма попаднаха в официалната селекция за тазгодишното 64-то издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 11 дни. В конкурсната програма са включени 19 заглавия, като 12 от тях са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха подбора на 43-то издание на Quinzaine des Réalisateurs - Петнайсетдневката на режисьорите, организирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан. Тазгодишната селекция включва 21 пълнометражни, 14 късометражни филма и 4 филма със специални прожекции.

Българското участие в Петнайсетдневката на режисьорите е с филма "Островът" на Камен Калев. И критиците, и зрителите с нетърпение очакват новия му филм, след като с "Източни пиеси" режисьорът направи силен дебют в Кан преди две години в същата секция. Главните роли в "Островът" изпълняват световноизвестната френска актриса и топ модел Летисия Каста и датчанинът Туре Линдхард. Във филма участват още Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов, Алехандро Ходоровски, Любен Дилов-син, Иван и Андрей.

La Semaine de la Critique - Седмица на критиката - e друга паралелна секция на фестивала в Кан, която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, седмица на критиката цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред седемте пълнометражни филма е селектиран българският филм "Аве" на режисьора Константин Божанов. В главните роли ще видим актьорите Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

И двата филма са единствените представители на източно-европейското кино в своите програми.

19.04.2011, 17:29 Автор: news.bg


Тагове: български филми, фестивал, Кан

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics