1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Още умуват за училище от 1 септемвриученици

Две дати за начало на първия учебен ден в българските училища се обсъждат в момента и все още не е достигнат консенсус по тях. Предложенията са за 1 или 7 септември. Това стана ясно на провеждащата се днес във Варна кръгла маса на тема "Българското образование-инвестиция в развитието на човешките ресурси". Министърът на образованието Сергей Игнатов представи пред участниците идеите за нови дати за начало на учебната година и ваканциите на учениците, залегнали в концепцията на новия закон за предучилищното и училищно образование.

 По думите на Игнатов, ученици са пожелали да има повече и по-кратки ваканции през учебната година. Дългата ваканция през лятото се отразява зле не само на децата, но и на родителите, коментира Игнатов. Още по-стресираща била за най-малките тази дълга пауза. "Вторият учебен срок на най-малките ученици е колкото самата ваканция", коментира той и допълни, че така децата губят навици. Според него, наложително е да има ваканция и около 1 ноември, Денят на будителите, но дали тази почивка ще бъде компенсирана с по-ранното начало на учебната година, все още не е ясно. Две предложения за нова стартова дата за училищата са поставени за разглеждане, уточни Игнатов. Първото предложение за нова стартова дата, което се разглежда - 1 септември - среща много противници, тъй като на 6-ти празнуваме Съединението. Поради тази причина се обсъжда и датата 7 септември.  

Като основен проблем в българската образователна система, Сергей Игнатов посочи "производството" на добри изпълнители и служители, но не и мениджъри. За да се възпитват ярки индивидуалности, способни на бързи и адекватни решения, трябва в центъра на образователната система да се поставят учениците, допълни той. Този проблем не е само на българската система, а е от световен мащаб, подчерта още Игнатов. Като логична стъпка към модернизацията на българското училище, Сергей Игнатов посочи електронизацията, която вече е въведена в много европейски страни.

19.04.2011, 15:11 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: образование, министър, учебна година, дата

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics