1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

ОЛАФ разследва 64 измами с европари

Два пъти повече са разследванията, сравнено с 2009 г.


олаф

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в момента разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас, отколкото през 2009 година, когато страната ни стана европейски рекордьор в тази област. Това показват данните, предоставени от организацията на БНР.

Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България – в тази графа попадат предприсъединителната програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони. За сравнение – към края на 2009-а, когато отбелязахме европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз, допълват от националното радио.

Тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области – 68. Днес те са още повече – 85. След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси – водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.

На трето място изненадващо попада разделът "Външна помощ" – средствата, с които Европейският съюз подпомага развитието в трети страни – за тях има 8 активни разследвания с български адрес. Други 3 се водят за контрабанда на цигари.

От ОЛАФ засега не коментират данните и не ги сравняват с тези за останалите страни от Евросъюза – смятат да направят това след около два месеца, когато ще оповестят годишния си доклад за измамите и злоупотребите с европейски средства.

Противно на съмненията на наши и чужди политици, от ОЛАФ съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй”, допълва БНР.

19.04.2011, 12:03 Автор: БНР


Тагове: ОЛАФ, европари, злоупотреби

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА