1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

135-ти в света сме по качество на пътищатаТрайчо

Страната ни е на 90-то място по иновативност, на 140-то място по функционалност на институциите, 125-то по ефективност на съдебната система и на 135-то по качества на пътища, пише news.bg, цитирайки изказването на министър Трайчо Трайков по време на конференция на тема „Конкурентноспособност на българската икономика - усвояване на европейските фондове".

Трайков обясни, че страни като Тунис и Индонезия например ни изпреварват по иновативност, нареждайки се по този показател сред първите 50. Също така страната ни се нарежда на 96-то място по качество на електропреносната мрежа, на 42-ро по макроикономическа стабилност, на 58-мо по качество на здравеопазване и начално образование.

Трайков изтъкна още, че България е на 67-мо място по качество на висшето образование, на 45-то по достъп до интернет в училище.Има сфери и области, в които България е значително назад в световната класация. По публични разходи за подкрепа на земеделския сектор се нареждаме на 137-мо място, на 114-то по ефективност на антимонополното законодателство и на 127-мо по изтичане на мозъци.

Българските жени извеждат обаче страната ни доста напред в класацията, тъй като България се нарежда на 35-то място в света по участие на жените на пазара на труда. А това е постижение, което никой не може да ни отнеме, похвали се икономическият министър. От думите му стана ясно още, че у нас не повече от 500 000 души работят в сектори с висока добавена стойност.

Министърът посочи и постигнатото по оперативна програма „Конкурентноспособност". Към 31 март 2011-та по програмата са разплатени 462 млн. лева и са сключени 959 договора.

Към днешна дата България е успяла да разплати по 7-те оперативни програми 1,755 млрд. лева, заяви от своя страна министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. България има нужда от повече жива кръв „пари" в икономиката, смята Дончев. По думите му план на правителството е до края на 2011-та да се разплатят 3 млрд. лева по европейските програми, което е 20 % от цялото финансиране, предвидено за страната ни.

Какъв е реалният ефект от усвояване на еврофондовете у нас - 120 публични сгради са рехабилитирани с евросредства, а близо половин милион българи са ангажирани по програми в социалната сфера.Според Томислав Дончев фондовете на ЕС са основният иницииращ фактор за развитие на икономиката ни, но не и панацеята. Те не могат да покрият всички нужди, смята Дончев.Средствата от ЕС определят посоката, допълни той. Според него се нуждаем от нова система за усвояване на еврофондовете и първа стъпка в тази посока е въвеждането на електронното кандидатстване, нещо което ще бъде факт по думите на Томислав Дончев в средата на тази година.

19.04.2011, 12:06 Автор: news.bg


Тагове: Трайчо Трайков, качество, пътища

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center