1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ вкарва снайперисти в битката с шапаснайпер

Снайперисти ще се включаат в битката с шапа, съобщи БНР. Директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов заяви пред националното радио, че няма нови огнища на шап в Странджанско. Проблем обаче създавали безстопанствени болни животни, в чието отстраняване днес ще се включат и снайперисти от полицията

"Поисках помощ от главния секретар Калин Георгиев и от днес ще се включат и полицията със снайперисти, може би ще се вдигнат и хеликоптери. Причината е, че започва разлистване на дърветата и има опасността животните да се покрият и да не може да ги открием в гората.", обясни Войнов.

"ГЕРБ изпраща парламентарната група вместо на великденска почивка, на десант в Странджа, за да се преборят с кравите, които от две три седмици тормозят горските стражари в района." Идеята направи лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос на news.bg как ще коментира молбата на шефа на агенцията по храните Йордан Войнов да се включат и снайперисти в отстрелването на кравите.

ГЕРБ ще подишат чист въздух и може да свършат някаква работа за държавата, посочи още лидерът на БСП. Той коментира още, че управляващите намерили нова работа на спецчастите. Станишев обаче смята да използва този творчески, по думите му, подход на Войнов и идеята да влезе в управленския проект на БСП за сектор отбрана и национална сигурност .

Вече по-сериозен в коментара си, Станишев смята въвличането на снайперисти в избиването на крави за унизително. Той изтъкна, че има закон, който урежда дейностите в ситуация на възникване на зараза сред животните. Според него управляващите не са си свършили работата по превенция на заразата.

Последното огнище на шапа беше засечено

в село Долно Ябълково, община Средец. За да се ограничи разпространението, от агенцията предприеха акция по умъртвяване и загробване на всичките възприемчиви животни, отглеждани в селото - 325 дребни преживни животни и 45 едри.

На 4 април беше засечено ново огнище на болестта в странджанското село Близнак,  община Малко Търново. В края на миналата година бяха установени три огнища на заразата - в Граматиково, Резово и Кости. В средата на февруари тази година при рутинни прегледи при около 15 едри преживни животни от село Стефан Караджово бяха установени клинични признаци на заболяването.  

19.04.2011, 11:53 Автор: ПВ


Тагове: шап, болни животни, снайперисти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА