1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Гледат делото за кораба ”Илинден””Илинден”

Очаква се на поредното заседание на съда в Охрид по делото за потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро през септември 2009 г. българските адвокати да поискат разширяване на експертизата, пише dariknews.bg. Македонски експерти ще обясняват пред съда в Охрид какви са причините за потъването на плавателния съд. Още в деня на потъването на кораба се разбра, че едно от най-важните въжета за управлението му се е скъсало, докато возилото плавало към манастира „Св. Наум” с над 50 българи на борда си. Вещите лица установиха, че то не е било смазано като другото, което е останало здраво. „Сухотата” на скъсаното въже създала по-голямо напрежение при триенето. Това потвърждават и още няколко по-дребни повреди по него. Те са били забелязани при огледа на кораба след изваждането му от водата.

Най-странното е, че корабът се е движил праволинейно, а в този случай върху кормилната система не може да бъде осъществен натиск, коментира адвокат Владимир Владимиров. Той представлява част от семействата на загиналите и преживелите трагедията българи. За да се наклони кораба внезапно и на ляво, и на дясно значи е приложен натиск.

Вариантите, според Владимиров, са два - скъсаното въже да е било заклинено и през цялото време капитанът да е упражнявал сила, за да държи кораба в права посока, или да е извил в дясно. По думите на Владимиров, а и според експертизата, лявото въже на кораба е скъсано на място, където от хоризонтално минава във вертикално положение. Така рулят се е отклонил рязко наляво, корабът по силата на центробежната сила прави внезапен наклон на дясно, а капитанът е искал да овладее ситуацията, дал е лява команда и тогава корабът се е наклонил наляво, коментира Владимиров.

Според вещите лица водещото колело за стоманеното въже не се е въртяло с лекота. Специалисти твърдят, че корабът имал проблем и с двете си водещи колела. Около оста на въртене на едното имало луфт. Огледът на кораба установил, че някои от нитовете на стоманената и ламаринената обвивка на кораба липсвали,  отбелязва dariknews.bg, позовавайки се на БТА.


За три години - от 2004 г. - до 2007 г. на палубата на „Илинден” са се возили над 15 000 души. Рекорден товар плавателният съд е понесъл преди години, когато на борда му имало 67 души. Адвокат Владимиров припомни, че в долния салон, по проект за 18 души, има направено преустройване и е поставен бар. От там са се сервирали напитки и така капацитетът на този салон е намален до 10 човека. На задната палуба е можело да се возят 25 души, припомни Владимиров. Така най-много на кораба е можело да се качат 35 души. Според адвоката не е ясно как фирмата „Германишер Лойд” е дала сертификат и разрешение за 43 пътници.

Според документацията по делото представителят на германската компания Бранко Баич, подсъдим задочно, на 23 май 2009 г. прави ревизия на кораба и не издава доклад. Документът е с дата 7 септември 2009 г. -  два дни след потъването на кораба.

19.04.2011, 09:38 Автор: dariknews.bg


Тагове: кораб "Илинден", потъване,

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА