1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

Победа над страха

Варненци спечелиха много от загубата от ”Левски”
”Моряците” вече играят смислен футбол


БГНЕС

На пръв поглед в неделната вечер на стадион "Георги Аспарухов" не се случи нищо кой знае какво. "Черно море" загуби минимално от "Левски", както го прави през последните 53 години в София. "Моряците" обаче всъщност постигнаха една дългоочаквана победа. Тази над страха. От доста време варненци не са имали поведение в мачовете си в столицата, каквото на стадион "Георги Аспарухов". Те излязоха уверени на терена и с ясната стратегия как да стигнат до победата. Е, не успяха да я постигнат, но това се дължи единствено на пропуските. Защото, ако броим чистите голови положения, то "Черно море" трябваше да си тръгне с трите точки за Варна.

Като цяло е спорно кой кого надигра. "Левски" държеше повече топката, но това се дължи главно на начина, по който играят "моряците". В стратегията, изготвена от Стефан Генов за гостуванията, е заложено домакините да диктуват събитията на терена. Поне фиктивно. А неговите възпитаници да използват всяка възможност за контраатака. Тази стратегия бе следвана стриктно от футболистите в зелено-бели фланелки на Герена, които показаха завидна тактическа дисциплина. Всеки си изпълняваше поставените индивидуални задачи, а това от своя страна бе в основната на доброто отборно представяне. "Моряците" действаха със спокойствие и отлична организация на играта. Всичко се получаваше по ноти, като разбира се изключим крайната, но и решителна фаза - завършването на атаките.

Изводите след загубата от "Левски" са няколко. На първо място Стефан Генов промени облика на тима при гостуванията и накара "моряците" да изгонят уплаха от действията си, скъсявайки разликата в представянето у дома и на чужд терен. Тя все още съществува, но не е толкова огромна, колкото бе през есенния полусезон. Освен това наставникът вече може да бъде спокоен, че две от линиите в отбора му работят като добре смазан механизъм - отбраната и полузащитата. Особено втората ясно изпъкна срещу сините. Триъгълникът Димитър Петков-Самуел Камазола-Георги Илиев върши много ползотворна работа и в двете фази на играта, превръщайки се в ключово звено за отбора. На този етап куца нападението, но този проблем може да бъде решен само с активност в следващия трансферен прозорец. Няма как да пропуснем и факта, че варненци вече играят смислен футбол, опитвайки се да разиграват топката, а не безцелно да я изритват напред.

И не на последно място бяха разбити окончателно два мита - че "Черно море" играе антифутбол и че може да се представя успешно само на ужасния терен на "Тича". "Интересен мач. Отдавна не бяхме правили такъв двубой. И двата отбора се опитваха да играят футбол и стана качествена среща". Тези думи са на капитана на "Левски" Христо Йовов и са доста показателни за представянето на "Черно море" още повече, че по принцип сините са известни със своята арогантност. Общо взето всички в лагера на столичани признаха, че "моряците" с чисто футболни средства са се опитали да стигнат до победата и не са били далеч от истината. Колкото до терена пък, през пролетта "Черно море" победи като гост "Пирин" и "Черноморец" и се представи отлично срещу "Левски". И трите клуба разполагат с перфектни тревни настилки, но варненци играха силно на тях.

18.04.2011, 21:30 Автор: Йордан Фотев


Тагове: черно море

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics